Fără Serafim Saka
Prozator, publicist, dramaturg, el a fost, înainte de toate, un maestru al dialogului şi al unor analize psihologice penetrante. Volumul său de interviuri „Aici şi acum” a servit drept model pentru mai mulţi publicişti, care au îmbrăţişat acest gen ziaristic. Acum aproape zece ani, Serafim Saka a acceptat să fie primul director onorific al TIMPULUI, susţinând şi o rubrică în primii ani de apariţie a ziarului nostru.
Alături de romanele lui Aureliu Busuioc şi Vladimir Beşleagă, alături de nuvelele lui Vlad Ioviţă, proza lui Serafim Saka, consideră Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a schimbat în anii ’60 faţa literaturii basarabene. Potrivit lui, aceşti scriitori au reabilitat eticul şi esteticul şi au apropiat mesajul literaturii noastre de sentimentul naţional. Romanele sale „Vămile” şi „Pe linia de plutire” sunt elocvente în acest sens. În anii ’90 a participat activ la mişcarea de eliberare şi renaştere naţională, fiind prezent cu articole în presă, precum şi cu luări de poziţie în cadrul dezbaterilor de la Uniunea Scriitorilor din Moldova, dar şi la manifestările de amploare care se desfăşurau atunci în întreaga republică.
Serafim Saka s-a născut pe 16 martie 1935, în satul Vancicăuţi, judeţul Hotin. A fost redactor la publicaţiile „Tinerimea Moldovei”, „Cultura”, „Nistru”, consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova, editor, preşedinte al PEN-clubului (Moldova). Debutează editorial cu volumul de proză „Era târziu” (1968), urmat de romanele „Vămile” (1972), apărut şi la Bucureşti în 1991 şi „Linia de plutire” (1987), editat şi de „Cartea Românească” (1994). A semnat câteva cărţi de eseuri, interviuri şi note de călătorie – „Aici şi acum” (1976), „Pentru tine bat” (1987), carte distinsă cu Premiul de Stat, „Basarabia în GULAG” (1993), „Orbirea” – reflecţii de călătorie, reprezentând o frescă veridică a mediului de viaţă intelectuală mai puţin explorat în literatura basarabeană. În necrologul difuzat vineri de Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova se menţionează: „Creaţia literară şi publicistică a lui Serafim Saka va rămâne în patrimoniul culturii noastre naţionale, iar amintirea omului, prietenului şi colegului va fi mereu neîntinată în inimile celor care l-au cunoscut şi apreciat”.
Ieri, cei care l-au cunoscut şi respectat l-au petrecut pe ultimul drum. Serafim Saka a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală.