Politică

Federica Mogherini la Chișinău: Republica Moldova are sprijinul deplin pentru opțiunea strategică europeană

"Nimic nu trebuie să împiedice R. Moldova să își continue apropierea de UE", au spus oficialii europeni.

Noua șefă a diplomației UE, Federica Mogherini, care efectuează la Chișinău prima sa vizită oficială în această funcție, a atenționat că reuniunea a avut loc în ziua în care începe aplicarea Acordului de Asociere, semnat pe 27 iunie la Bruxelles.

”Multe s-au realizat deja, dar mai multe urmează să fie făcute. Implementarea Acordului de Asociere va constitui o provocarea pentru Republica Moldova, dar toate statele UE sunt gata să vă acorde sprijin. Desigur, este nevoie de reconfirmarea opțiunii proeuropene (în contextul alegerilor parlamentare din toamnă – n.r.), care reprezintă, de fapt, mai mult o opțiune în beneficiul cetățenilor”, a punctat oficialul european.

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a afirmat că scopul întâlnirii de la Chișinău a fost de a transmite ”un semnal politic comun de susținere a opțiunii europene a Republicii Moldova”.

De asemenea, a spus Corlățean, participanții la reuniune și-au exprimat solidaritatea cu Republica Moldova într-o perioadă complicată în regiune și susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului nostru.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Franța, Harlem Desir, a dat asigurări că nu este nicio contradicție între dezvoltarea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și promovarea unei relații de bună vecinătate cu Rusia, ”chiar dacă oficialii de la Moscova nu sunt de aceeași părere”. ”Nimic nu trebuie să împiedice Moldova să își continue apropierea de UE”, a spus oficialul de la Paris. Acesta a vorbit și despre conflictul din Ucraina și s-a pronunțat pentru dialog și identificarea unei soluții diplomatice.

”Franța, Germania depun toate eforturile pentru a evita o soluție militară la acest conflict, pentru a găsi un răspuns diplomatic, politic”, a spus Desir.

”Solidaritatea noastră față de Moldova este totală. Nu plecăm în nici un caz de la premisa unor evoluții negative. Au fost provocări, vom mai fi, dar Guvernul de la Chișinău le-a gestionat cu înțelepciune, evitând să le dea curs”, a punctat Desir, răspunzând presei la o întrebare vizând riscul repetării scenariului din Ucraina și în țara noastră.

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule, a afirmat, la rândul său, că statele comunității europene își doresc să construiască ”o Europă mai bună, dar și o Moldovă mai bună”, unită, independentă.

Directorul executiv al Departamentului pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Luis Felipe Fernandez de la Pena, a precizat că la întâlnirea de la Chișinău s-au discutat modalități de sprijin pentru Republica Moldova. ”În această călătorie nu sunteți singuri, aveți mulți prieteni. Cred că sunteți într-o companie foarte bună”, a apreciat el.

Menționăm că reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) reprezintă un mecanism lansat în luna ianuarie 2010 la iniţiativa României şi a Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Prima reuniune a fost organizată la Chişinău, în luna septembrie 2010.

Astăzi începe implementarea provizorie a Acordului de Asociere. Iniţial, s-a preconizat ca realizarea acordului să înceapă pe 1 octombrie, însă după ce Federaţia Rusă a restricționat importurile de fructe și legume din Republica Moldova, Uniunea Europeană a decis să-l aplice cu o lună mai devreme.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *