Chișinău

Festivalul căpşunilor, la cea de-a şasea ediţie

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia „Demetra”, care întruneşte grădinari, pomicultori şi floricultori amatori din R. Moldova, Asociaţia apicultorilor din Moldova „Apus Mellifera”, Asociaţia „Mugurel” a părinţilor copiilor cu dizabilităţi din Tătăreşti, Străşeni, şi Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova (FNFM).

Potrivit directorului Asociaţiei „Demetra”, Ion Ciocanu, scopul acestui festival-târg este colectarea de fonduri pentru Asociaţia „Mugurel” care promovează incluziunea socială şi oportunităţi egale pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, un alt scop este cel de a promova valoarea consumului de căpşuni şi miere de albine pentru sănătate.

Prezent la manifestare, directorul executiv al FNFM, Vasile Mârzenco, a declarat că aceste produse curative au o valoare deosebită din punct de vedere alimentar, dar şi medical. El a subliniat faptul că organizatorii doresc să încurajeze fermierii mici, care au loturi agricole limitate, ca să-şi înfiinţeze o stupină sau să cultive căpşuni. La rândul ei, directoarea Asociaţiei „Mugurel”, Anastasia Marian ne-a spus că aceasta a creat Centrul pentru copiii cu dizabilităţi „Incluziune” care prestează servicii pentru copiii cu dificultăţi, inclusiv pentru cei din familii social-vulnerabile. Astfel, în cadrul târgului au fost puse în vânzare lucrări de artizanat confecţionate de aceşti copii.

Gheorghe Uncu din Criuleni cultivă căpşuni pe o suprafaţă de zece hectare, iar Valerian Şchiopu din Vălcineţ, Călăraşi, pe cinci ari, dar până la Anul Nou, când dă frigul. Ambii ne-au spus că târgul este extrem de necesar sub aspectul unei binefaceri pentru copii. Acelaşi lucru a fost confirmat de către Petru Chetraru, care dispune de 50 de stupi de albine.

Un moment relevant a constat în faptul că, în cadrul târgului, o pereche de tineri care duminică şi-au înregistrat căsătoria au fost felicitaţi de către organizatori şi participanţii la festival. Fiind serviţi cu miere şi căpşuni, în jurul lor au dansat colective coregrafice de amatori.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *