Interviu

Festivalul Etno-Balcanic sau toată cultura Sud-Est europeană pe scena și masa de la VATRA

Despre proiectul VATRA și ce va cuprinde festivalul, povestește Mircea Țâra, manager de evenimente al complexului.


Mircea Țâra

 Este prima dată când un om de afaceri, Nicolae Avram, se implică atât de activ în dezvoltarea culturii în Republica Moldova. Cum explicați unicitatea proiectului VATRA din acest punct de vedere?
 Este o implicare mai mult decât pozitivă. Dacă vrem să ne integrăm în UE, trebuie să o facem pe toate segmentele. Am început-o cu câteva reforme, însă nu trebuie să uităm de cultură, căci ea definește tradițiile și mentalitatea unui popor. Noi, tinerii, doar ne bucurăm de astfel de inițiative și credem că este nevoie de un sprijin mai mare pentru astfel de proiecte din Moldova.

 A fost sau nu complicat să aduceți de partea voastră agenți economici care să sprijine astfel de evenimente culturale precum Festivalul Medieval sau Etno-Balcanic?
 Noi nu căutăm neapărat sponsori pentru proiect, ci parteneri care înțeleg cu adevărat însemnătatea unor evenimente de așa amploare. Mai mult, noi punem accent pe calitate, deservire, pe seriozitatea companiilor care vor să se implice. Nu este foarte ușor, dar, precum am mai spus, așteptăm susținere și din partea autorităților guvernamentale.

 Ne dorim cu toții să arătăm lumii că în Moldova există cultură de nivel european. Credeți că Festivalul Medieval a reușit să demonstreze acest fapt?
 Cu siguranță, Festivalul Medieval cel puțin a arătat că sunt foarte mulți doritori de a participa la evenimente de calitate, mulți meșteri populari care au apărut în fața a zeci de mii de vizitatori și, totodată, mulți oameni care doresc să-și reamintească sau să cunoască istoria meleagurilor pe care trăim. Respectiv, până acum nu au mai fost astfel de evenimente, iar istoria noastră nu a mai fost niciodată reprezentată într-un asemenea mod. Credem c-am reușit să demonstrăm că putem ajunge la nivelurile europene, dar, cu siguranță, mai avem mult de lucru.

 Cunoaștem că la primul eveniment marca VATRA au venit 20 de mii de vizitatori. Câți dintre aceștia au fost turiști și ce impresii au avut?
 Cifrele noastre arată peste 500 de vizitatori străini din România, Ucraina, Rusia, Germania, SUA și chiar din Japonia. Celor cu care am reușit să discutăm li s-a părut o idee interesantă. Unii dintre ei au spus că pentru prima oară au văzut mămăligă la noi. Au apreciat foarte mult portul nostru național.

 Totuși, după încheierea festivalului, câțiva vizitatori și-au manifestat unele nemulțumiri. Ați reușit să rezolvați acele probleme?
 Noi am ținut cont de toate remarcile. Acceptăm, ba chiar avem nevoie de critici. Pot să spun cu fermitate că parcarea a fost îmbunătățită. Încurajăm vizitatorii să stea la noi în corturi. Încurajăm odihna la iarbă verde, mai ales că avem și dușuri, asigurăm toate condițiile necesare petrecerii unui weekend în sânul naturii, astfel încât vizitatorii să se simtă cu adevărat confortabil.

 La fel ca Festivalul Medieval, cel Etno-Balcanic este o premieră pentru Republica Moldova. Cu ce veți uimi vizitatorii de această dată?
 Vizitatorii vor avea parte, în primul rând, de muzică de calitate. Vor veni trupe din România, Ucraina, Serbia care vor prezenta cultura balcanică la cel mai înalt nivel. În același timp, Festivalul Etno-Balcanic nu este doar un eveniment muzical, ci și gastronomic. Astfel, vizitatorii vor mânca gustos, pentru că noi vom găti mâncăruri balcanice precum pilaful sârbesc, gulașul sau afumăturile cu fasole.

 Lista de interpreți care vor cânta pe scena Festivalului Etno-Balcanic este una impresionantă. Cum anume au fost aleși acești artiști?
 Am vrut să acoperim o gamă mai largă de genuri de muzică, pe placul mai multor generații. Ne-am gândit la tineri cărora le vor plăcea neapărat „Subcarpați” și „Argatu`”, care combină muzica modernă cu cea etno-folclorică. În același timp ne-am gândit la părinții noștri, pentru care îi aducem, de exemplu, Fanfara „Zece Prăjini” și „Toporkestra”, care sunt cunoscuți la noi, fanfare ce cântă extraordinar și trezesc sentimente de mândrie și respect față de artă, folclor. Mai mult, i-am readus pe cei de la „Ad-Hoc”, care au făcut un spectacol incendiar la Festivalul Medieval. Totuși, surpriza cea mai mare este formația sârbească „Šidski Trubači”, care a avut peste 1000 de concerte în toată lumea. Este mai simplu să numești țările în care nu au fost decât invers.

 La Festivalul Medieval vizitatorii au avut parte de spectacole de teatru, trageri cu arcul ș.a. Ce pregătiți de această dată?
 La Festivalul Etno-Balcanic vor fi reprezentanți ai tuturor minorităților etnice din Republica Moldova. Comunitățile bulgară, greacă, a polonezilor, a ucrainenilor, a rromilor vor veni cu ansambluri artistice, care vor prezenta cultura lor. De altfel, pe lângă activitățile de data trecută, am creat o zonă de joacă pentru copii, am amenajat o zonă de relaxare cu hamacuri și umbrele. Vizitatorii vor avea iarăși ocazia să tragă cu arcul, să călărească cai, să facă ikebane și coronițe din flori și multe alte activități dedicate vizitatorilor.

 Managementul cultural este o noțiune mai puțin pusă în practică în Republica Moldova. Cum ați reușit să organizați un eveniment de o asemenea amploare?
 Realitatea este una simplă. Noi nu trebuie să reinventăm roata. Astfel de festivaluri se petrec oriunde în lume. Germania este cunoscută pentru „Oktober Fest”, unde ei își vând berea și mâncărurile lor tradiționale, Carnavalul de la Rio, care arată cultura argentiniană, braziliană. Respectiv, noi am preluat experiența altor țări de a arăta tot ce-i mai frumos printr-un festival. Noi, cei din echipa VATRA, am avut experiențe cu evenimente mai mici, iar primul Festival nu ne-a speriat, ci ne-a dat aripi. Am văzut că în Moldova sunt foarte mulți doritori de a participa la astfel de evenimente, iar asta ne-a motivat să ne facem treaba în continuare.

 Cine este „vinovat” de ceea ce se întâmplă în cadrul Complexului Etno-cultural VATRA? Cine formează echipa?
 Suntem mai mulți tineri care și-au făcut studiile în Uniunea Europeană și au revenit acasă. Scopul nostru este să arătăm întregii lumi cât de frumoasă este Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *