Editorial

Filat, între gazele rusești și stema R. Moldova

În contextul acestei „simbolistici geopolitice”, stema RM înseamnă independenţa şi orientarea spre Vest, iar gazele ruseşti – orientarea spre Est a ţării noastre. Prins între acestea, până unde poate merge pragmatismul lui Filat?

1. Filat și gazele rusești…

Acum toată lumea discută aprins decizia lui Filat de a accepta solicitarea rușilor de amânare a implementării prevederilor Pachetului energetic al treilea al UE. Ca de obicei, fie că e vorba de un fleac, fie de o chestiune crucială, Moldova nu e unanimă și se împarte în două. În două se împarte, ușor isterizată, și presa: o parte susține că Filat a procedat pragmatic, cealaltă parte e convinsă că premierul a „trădat”. Dacă asculți atent argumentele părților, începi să-i suspectezi pe unii că nu prea cunosc bine obiectul discuției și comentează la ureche acest al treilea pachet energetic al UE. E amuzant, ca să nu zic altfel, acest cor pe două voci al diletanților, idioților utili și analiștilor plătiți care cred că se pricep în toate, începând cu politica fiscală promovată de Roma în Dacia ocupată și terminând cu politica energetică a UE. Eu nu mă pricep în această problemă și nu mă pot pronunța asupra faptului dacă poziția lui Filat înseamnă trădare sau pragmatism. Din câte am reuşit să mă documentez, aş zice că mai degrabă e ceva între pragmatism şi… şantaj. Şantaj rusesc, evident. Este clar că, pe termen lung, decizia premierului nu favorizează obţinerea independenţei şi securităţii energetice a RM. Pe termen scurt însă, situaţia arată altfel: colegul nostru George Damian are dreptate când invocă în acest context un argument imbatabil: vine iarna cea geroasă…

Există însă în acest context o altă chestiune foarte importată, dar ignorată cu desăvârșire de presa noastră: cine își asumă din punct de vedere politic situația creată? Unul singur, premierul Vlad Filat sau conducerea AIE? Întrebarea nu e lipsită de sens. Analiștii care s-au grăbit să dea note nu s-au întrebat dacă poziția adoptată de Filat în negocierile cu Medvedev este poziția personală a premierului sau și a Alianței? Noi nu știm dacă respectiva decizie a fost sau nu coordonată cu ceilalți lideri ai Alianței. Întrebarea e absolut întemeiată dacă nu uităm de faptul că există un program comun de guvernare al AIE, iar chestiunea politicii energetice a RM face parte din acest program. Mi se pare anormal că premierul merge la Moscova și negociază politici vitale pentru viitorul RM, iar ceilalți doi lideri ai AIE fac declaraţii de susţinere de pe poziţia unor comentatori politici care își dau cu părerea – mă refer în această ordine de idei la declarațiile lui Lupu și Chirtoacă. Eu unul nu am rămas convins că Filat a negociat cu ruşii având mandatul lui Lupu şi al lui Ghimpu.

În condițiile în care forțele ostile integrării europene a RM în UE fac totul pentru a discredita Alianța și a cultiva în societate scepticismul față de vectorul european, era nevoie ca decizia de amânare a implementării pachetului energetic european să fie asumată, solidar, de toți cei trei lideri ai UE, iar această asumare să fie făcută public, printr-un document, o declarație comună. Un asemenea mesaj, transmis societății, ar menține starea de spirit a populației și ar alimenta convingerea că UE nu e o himeră. O armată demoralizată, chiar fiind bine echipată și având șanse reale de izbândă, pierde bătălia.

2. Filat și stema R. Moldova…

Ziariștii au observat că în timpul conferinței de presă a lui Filat și Șevciuk de la Reședința de Stat, de pe peretele din spate dispăruse Stema de Stat a R. Moldova, care a fost înlocuită cu un tablou. Fiind întrebat de ce s-a procedat astfel, șeful Guvernului a răspuns iritat, în maniera sa specifică: „La premier adresați-vă cu întrebări de principiu și cu lucruri importante…”. Eu înţeleg iritarea premierului, dar declaraţia sa că chestiunea stemei RM nu e de demnitatea premierului, că nu e o „întrebare de principiu” trebuie să ne alarmeze la modul cel mai serios.
Noi nu ştim până unde poate merge Filat cu pragmatismul său… Asta e marea problemă. Şi nu e problema lui Filat, ci a noastră, a R. Moldova…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *