CSI / Rusia

Financial Times: „Gazprom” şi-a pierdut toţi prietenii şi influenţa asupra pieței europene

„Zece ani în urmă, afacerile companiei ruse Gazprom erau înfloritoare. Avea cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, iar Moscova era la mustaţă de a prelua conducerea pe 6 luni a G8″. Laitmotivul ales [de preşedinţia sa] a fost ” securitatea energetică”. Se părea că Gazprom se află în poziţia ideală pentru a deveni o alternativă de încredere faţă de furnizorii din Orientul Mijlociu. Apoi compania a tăiat gazul livrat Ucrainei”, susţine publicaţia.

„Zece ani mai târziu, evenimentele de atunci arată că a fost un „eminent” sabotaj împotriva sieşi. Mai ales după ce Gazprom, în anul 2009, din nou a recurs la acest pas, fapt care a afectat aprovizionarea cu gaz a UE şi a lovit rău în reputaţia să de partener de încredere, pe care a cultivat-o încă din epoca sovietică. Totodată, a făcut Europa să realizeze că Rusia utilizează energia că pe o armă”, afirmă FT.

Potrivit lui Chris Weafer, angajat al firmei de consultanţă din Moscova Macro-Avisory, „oamenii au văzut că Gazprom se comportă că o extensie a politicii externe şi nu că o companie independenţa. Ei au fost afectaţi de acest lucru, şi sunt afectaţi până acum”.

Se pare că Moscova era sigură că Occidentul va da vină pentru cele întâmplate pe Kiev, care a refuzat să accepte o creştere semnificativă a preţurilor. Europa şi SUA din contra, au văzut în acest lucru o răzbunare pentru „Revoluţia portocalie” care a avut loc în Ucraina în 2004. Pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, Rusia plasa geopolitică deasupra intereselor economice.

Suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina a condus la faptul că autorităţile UE au început să se preocupe de crearea unei pieţe energetice unice, de diversificarea aprovizionării şi reducerii dependenţei de Rusia.

Recent, Ucraina a renunţat să mai cumpere gaze naturale direct din Rusia, iar acest lucru se explică doar parţial prin declinul industrial survenit de după evenimentele din 2014. UE s-a angajat să promoveze sursele de combustibil alternativ, cu entuziasm mult mai mare decât în ​​cazul în care Gazprom s-ar fi comportat diferit.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *