PoliticăRăzboi

Forțele speciale ale unei brigăzi de elită a GRU au fost anihilate în retragerea din Liman. Propaganda rusă spunea că orașul era apărat de voluntari și de combatanți din Donbas

Trupele de elită ale Rusiei au luat parte la apărarea orașului Liman din regiunea Donețk, de unde trupele rusești s-au retras la începutul lunii octombrie, a aflat serviciul rusesc al BBC, cercetând rețelele de socializare și vorbind cu rudele combatanților morți.

Potrivit jurnaliștilor, cel puțin nouă militari ai Brigăzii a 3-a de Gărzi cu destinație specială din cadrul Direcției principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, cu sediul la Togliatti, au fost uciși în timpul retragerii din Liman. Un alt soldat din unitate a fost grav rănit.

Printre morți s-au numărat soldații Danil Boikov și Alexsei Chindin, sublocotenentul Viktor Gorobeț, locotenentul principal Viaceslav Zintsov, subofițerii Andrei Șorin și Iurii Filatov. Militarii Karpenko și Uzbiakov (numele lor complete nu au fost date) au fost duși la spital cu răni grave. Uzbiakov a murit mai târziu. Cel mai tânăr dintre cei morți avea 19 ani.

“Întregul grup era să moară. Băieții sunt adevărați eroi. Păcat că nu sunt mai mulți eroi ca aceștia”, a confirmat pentru BBC sora unuia dintre cei decedați. “Nouă persoane au murit în total, două au fost rănite”, a declarat soția celeilalte victime.

Rudele militarilor nu știu cu exactitate unde și cum au murit și când vor fi returnate trupurile lor familiilor, notează ziarul. “Știu că acești băieți au fost lăsați acolo, au luptat timp de 24 de ore, dar nu au putut. Fratele meu, care avea doar 21 de ani, a murit; prietenul său, în vârstă de 19 ani, a murit”, a declarat sora celui decedat.

Presa rusă nu relatează aproape niciodată despre operațiunile în care sunt implicate forțele speciale GRU, mai ales când este vorba de retrageri, notează BBC. “Propaganda caută întotdeauna să facă să pară că au fost voluntari ruși și mobilizați din republicile autoproclamate mai degrabă decât militari obișnuiți care au eșuat pe un anumit front”, scrie ziarul.

“Corespondenții de război” ruși “au povestit despre retragerea de lângă Liman cu intonații similare”, a precizat BBC. Publicația a citat mai multe declarații ale jurnaliștilor militari și ale canalelor de telegram, potrivit cărora la apărarea orașului au participat “voluntari”, cazaci, precum și locuitori mobilizați ai autoproclamatei LNR. Rapoartele “corespondenților de război” sugerează, de asemenea, că armata regulată rusă a luat parte la lupte. Cu toate acestea, forțele speciale GRU nu sunt într-adevăr menționate în ele.

După cum sugerează BBC, moartea a cel puțin nouă militari ai Brigăzii a 3-a GRU în apropiere de Liman reprezintă cea mai mare pierdere individuală a Brigăzii a 3-a a forțelor speciale. În același timp, potrivit unuia dintre interlocutorii jurnaliștilor, unitatea a suferit pierderi încă de la începutul războiului.

Potrivit unor surse deschise, jurnaliștii de la BBC au stabilit că primii luptători ai brigăzii a 3-a GRU au fost uciși pe 3 și 4 martie. Potrivit jurnaliștilor, aceștia erau ofițeri de recunoaștere – comandantul companiei, maiorul Azamat Alimov, căpitanul Alexei Ciucimanov și sergenții inferiori Stanislav Gherasimov și Igor Bukatin.

În total, până la 1 septembrie, BBC ,MediaZone și o echipă de voluntari au reușit să colecteze informații despre moartea a 26 de militari din Brigada a 3-a GRU, inclusiv cinci ofițeri. Cercetătorii au găsit, de asemenea, un stand cu fotografii ale militarilor morți, expuse în timpul campionatului de box al Forțelor Armate Ruse din Borisoglebsk. Pe ea erau tipărite detaliile celor 47 de soldați și ofițeri morți din Brigada a 3-a de forțe speciale GRU.

După cum notează BBC, aproape unul din patru luptători ai forțelor speciale GRU morți este un ofițer ale cărui pierderi sunt “sensibile pentru armată și dificil de compensat”. În articolul său, publicația citează opinia lui Michael Coffman, expert al Centrului de Analiză Navală din SUA, potrivit căruia pentru fiecare soldat rus ucis în războiul din Ucraina, în medie, există aproximativ trei răniți și jumătate.

“Pe baza acestor date, se poate presupune că peste 200 de persoane ar fi putut „părăsi” rândurile Brigăzii a 3-a a forțelor speciale GRU ca urmare a decesului sau rănilor (cel puțin temporar)”, a scris BBC.

În același timp, publicația notează că numărul exact al unităților de forțe speciale este clasificat. “Dar chiar și conform unei estimări conservatoare, îndepărtarea a peste 200 de luptători ar putea fi echivalentă cu o retragere completă a două companii de forțe speciale“, au notat jurnaliștii, sugerând, de asemenea, că 75% din companiile de recunoaștere ale brigăzii ar putea fi retrase din serviciu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *