CSI / Rusia

Fost ministru: Rusia a lovit într-un loc, dar a crăpat în altul

Într-un articol publicat în „Kommersant”, el spune că această tendinţă este deja vizibilă: „Acum suntem condamnaţi să încetinim creşterea după 2016 la 0,5-1,5% din PIB, ceea ce înseamnă stagnare.”

Trendul în continuare pe piaţă petrolului este previzibil, spune ex-ministrul de finanţe. Tendinţa de creştere a preţurilor, începută după sfârşitul anilor 1990, se pare că s-a întrerupt: au apărut noi factori în ceea ce priveşte oferta de energie (noi surse) şi pe partea cererii (încetinirea economiei Chinei şi altele).

„Cred că vom avea o perioada de volatilitate a preţurilor timp de trei-patru ani. După care se va stabili un nou echilibru. Rezervele create sunt în aceste condiţii de importantă strategică. Pentru a le salva, va trebui să ne planificăm cheltuielile, concentrându-ne pe preţul de 50 de dolari pe baril şi un deficit de cel mult de 1%, iar trecerea la aceşti indicatori trebuie să fie efectuată în următorii trei ani „, – a scris Kudrin.

El consideră că crahul bursier nu va schimbă perspectivele pe termen scurt pentru SUA, China şi alte ţări importante, „dar, din păcate, va afecta grav economia Rusiei.”

Potrivit lui Kudrin, principala provocare pentru guvernul rus este „reforma structurală: bugetară, judiciară, aplicarea legii, reforma companiilor de stat şi altele. Doar ele vor reduce dependenţă de petrol şi vor oferi acces la o creştere durabilă.”

Cu toate acestea, el observă că guvernul nu manifestă „claritate şi angajament pe calea reformelor”. Înăsprirea controlului de stat sperie piaţă, controlul preţurilor şi a schimbului valutar a crescut presiunile pe afaceri, „anti-sancţiunile” au umflat preţurile, au dus la creşterea ratelor de credit şi au paralizat multe companii.

„În loc de înlocuirea importurilor, am primit o terapie de şoc” – spune fostul ministru.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *