Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat pentru corupţie în România, lider la dosare în instanţele din Chişinău
Cristian Rizea a fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea, oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, un agent economic.
Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale. Totodată, pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, care au fost pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare.
Condamnat penal în România la 4 ani 8 luni de închisoare, fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova.
Pentru data de 28 ianuarie, Judecătoria Chişinău a programat o şedinţă de judecată în care va examina cererea autorităţilor de la Bucureşti privnd extrădarea lui Rizea. În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.
Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.
Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie. Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI.
Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare. Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău.
Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.
Sursa: anticoruptie.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!