Fostul director al Serviciul Român de Informaţii, Virgil Măgureanu s-a prezentat la Parchetul General
"Până nu se lămuresc de către instanță circumstanțele acestor regretabile victime…", a declarat Măgureanu la intrarea în Parchetul General, adăugând că nu își reproșează nimic "în legătură cu morți".
"Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990", se arată într-un comunicat al Parchetului transmis miercuri AGERPRES.
Astfel, prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară.
Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior, anunță Parchetul.
"În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", se precizează în comunicat.
sursa: agerpres.ro