(FOTO) 150 de nou-născuţi din Moldova au primit certificate onorifice
Este vorba de o fetiţă de 2,5 kilograme care se va numi Danica May Camacho. În R. Moldova, ieri s-au născut 150 de copii. Toţi copiii născuţi pe 31 octombrie pe întreg globul terestru au primit certificate de naştere onorifice.
La 31 octombrie 2011, populaţia Terrei a ajuns la 7 miliarde de locuitori.
Evenimentul a fost marcat şi în Republica Moldova, la îndemnul Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). Astfel, la Chişinău şi în alte localităţi din republică au fost organizate mai multe acţiuni cu prilejul celebrării celor 7 miliarde de locuitori.
În dimineaţa zilei, un grup de voluntari Y-Peer (De la egal la egal) împreună cu reprezentanţi ai UNFPA au organizat un flash-mob, în cadrul căruia au înmânat trecătorilor materiale informative cu date demografice care reflectă situaţia din ţară. Totodată, nou-născuţii pe 31 octombrie de pe tot globul, au primit certificate onorifice, care atestă că ei sunt primii locuitori ai planetei, care au marcat generaţia de 7 miliarde. Asemenea certificate le-au fost înmânate şi mamelor din maternităţile din Republica Moldova, care au adus pe lume copii în această zi.
La maternitatea de la Centrul Mamei şi Copilului din capitală a sosit să înmâneze aceste certificate onorifice preşedintele interimar al R. Moldova, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Potrivit directorului instituţiei, Victor Savin, aici sunt înregistrate cele mai multe naşteri din ţară – câte 20- 25 de copii în fiecare zi. Opt mame au primit certificate distinctive. Una dintre ele născuse gemeni şi susţinea că mai are acasă şase copii. Acest caz, se pare că l-a impresionat pe Marian Lupu, care a declarat presei: „Este un exemplu demn de urmat. Trebuie să identificăm situaţia şi să ajutăm această familie prin mai multe mijloace băneşti, fie personale, fie din fondul Preşedinţiei. Cine mai are curajul astăzi să crească opt copii?!”.
În celelalte localităţi ale republicii certificatele vor fi distribuite de către oficiile stării civile împreună cu certificatele de naştere oficiale.
Conform datelor statistice, în ţara noastră o femeie naşte în medie 1-3 copii, ceea ce este insuficient pentru înlocuirea generaţiilor. Dacă în anul 1980 s-au născut 79.600 de copii, atunci în 2010 – numai 40.500. Conform estimărilor Fondului ONU, populaţia Moldovei va scădea până în 2050 cu un milion de oameni, iar către anul 2130 ţara ar putea avea doar 1,5 milioane de locuitori.
Cătălina Gromov, stagiară la TIMPUL