FOTO: Bisericile de lemn, pe cale de dispariţie… (II)
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Braicău, Donduşeni
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fost zidită în anul 1829, la început servind drept casă pentru preot. Este considerată monument de arhitectură de importanţă naţională. În prezent, biserica este demolată, dar s-au păstrat câteva elemente ale lăcaşului sfânt, în special turnul, care se află lângă biserica din piatră, construită în perioada interbelică.
Biserica de lemn „Sf. Arhanghel Mihail” din Donduşeni, raionul Donduşeni
Construită în 1866, la început Biserica de lemn „Sf. Arhanghel Mihail” era casă pentru cler. Este considerată monument de arhitectură de importanţă naţională. Cu toate acestea, biserica este pe cale de demolare, rămânând doar pereţii.
Biserica de lemn „Adormirea Macii Domnului” din Măcăreuca, Drochia
Existenţa bisericii este consemnată la 1793, fiind una din bisericile de lemn acoperite cu paie. De asemenea, potrivit datelor AIRM, această biserică a fost reparată în anul 1874, reuşind să se menţină până în zilele noastre. Timp de secole, ea a fost mama spirituală a creştinilor din Măcăreuca, a familiei boiereşti şi a celor care au trudit pe moşia dinastiei Russo. Totuşi, la ora actuală lăcaşul sfânt din Măcăreuca este într-o stare avariată. În ultimii ani, turnul bisericuţei s-a înclinat şi este gata să cadă în orice moment. În biserică nu se ţin slujbe, pentru că este nevoie urgent de o reparaţie capitală. Pe internet a fost creată şi o pagină specială dedicată acestei biserici (www.macareuca.blogspot.com).
Biserica din Măcăreuca a fost păstorită de preoţi vrednici şi renumiţi. Un prim slujitor al ei, conform scrierilor timpului, este psalmistul Vasile Corcodel din Sângera. Din anul 1995, la biserica din Măcăreuca slujeşte protoiereul Gheorghe Cojocaru care, ajutat de creştini, în anul 2000, a făcut o reparaţie cosmetică la biserica de lemn. De atunci şi până astăzi, din lipsă de mijloace, biserica a fost lăsată uitării.
Biserica de lemn „Sfânta Treime” din Hirişeni, Teleneşti
Biserica de lemn „Sf. Treime”, zidită în sec. XVIII, este demolată. Rămăşiţe de-ale bisericii se mai păstrează în cimitirul vechi.
Biserica de lemn „Sfânta Treime” din Larga, Briceni
Face parte din lista bisericilor de lemn în stare nesatisfăcătoare. Potrivit paginii electronice a Primăriei Larga, primele menţiuni despre existenţa unei biserici în localitate se referă la sfârşitul sec. XVIII – începutul sec. XIX, prin prezenţa în listele recensământului din acea perioadă a feţelor bisericeşti. La început, biserica de lemn era situată în centrul satului, iar bătrânii susţin că, mai târziu, ea a fost strămutată în curtea actualului gimnaziu comunal.
După arhitectură, biserica nu se aseamănă cu nicio alta din republica noastră. Acelaşi arhitect a construit o asemenea semicatedrală în Ţările Baltice.
Biserica mai este remarcată cu un decor ornamental bogat, constituit din elemente trafarate, care subliniază părţile funcţionale ale construcţiei.
În urma intervenţiilor, biserica are astăzi uşi şi ferestre termopan.
Notă: Imaginile ne-au fost oferite de către Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor