Social

(Foto) Parcul „Valea Morilor” REFĂCUT de voluntari

Starea avansată de degradare a infrastructurii însă sugerează că autoritățile mai au mult de lucru. Între timp, iubitorii orașului s-au organizat într-un grup care și-a pus drept scop restabilirea Complexului arhitectural Rotonda și a scării cascadă ce au împodobit cândva parcul.

Spre faleza lacului din Parcul „Valea Morilor” duc mai multe căi de acces, dar cele mai renumite sunt scara centrală și scara cascadă situate în partea străzii Alexe Mateevici. Și dacă lacul și-a recăpătat anul trecut aspectul de odinioară, atunci treptele ce duc în parc oferă o imagine dezolantă. Timpul și apa au distrus tencuiala, iar nepăsarea oamenilor a lăsat grămezi de gunoi. În acest context, autoritățile municipale planifică continuarea lucrărilor de amenajare a parcului. Directorul tehnic al Direcției construcții capitale din cadrul primăriei, Grigore Rotaru, a menționat că există planuri de reparație a scărilor, a drumului de acces, a podului avariat și a rețelei de scurgere a apelor pluviale. De asemenea, rămâne de amenajat plaja și de instalat iluminatul pe aleile principale. „Scara centrală trebuie demolată în totalitate și refăcută, pentru că apele subterane au spălat solul dedesubt și există riscul alunecărilor de teren. În același timp, trebuie să reparăm scara cascadă cu foișor, ca să punem în funcțiune fântâna arteziană”, a menționat funcționarul. Nu se cunoaște suma exactă necesară pentru realizarea proiectelor de infrastructură în Parcul „Valea Morilor”. Grigore Rotaru presupune că ar fi nevoie de câteva zeci de milioane de lei.

Deocamdată, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat ca serviciile municipale să restabilească în limita posibilităților aleile și scările. Însă lucrările de reparație capitală în bază de proiect vor fi efectuate în 2014, după ce vor fi stabilite sursele de finanțare.

Scări, luate sub protecția chișinăuienilor

Până autoritățile municipale vor decide cum vor proceda în continuare, mai mulți locuitori ai Chișinăului s-au organizat deja într-un grup care își dorește să restabilească scara cascadă și Rotonda. Câteva decenii în urmă aici funcționa un havuz cu piscine pentru pești și iluminație multicoloră, iar în foișor cânta o fanfară spre deliciul trecătorilor. În prezent, această scară proiectată de celebrul arhitect Robert Kurz se află într-o stare avansată de mutilare și delăsare. Adunați în grupul „Să reconstruim orașul Chișinău”, circa o sută de locuitori ai orașului au efectuat pe 3 februarie lucrări de salubrizare în zona scărilor. Tineri și bătrâni, funcționari publici și oameni simpli au venit cu greble și mături pentru a aduna gunoiul din cascadă și a curăța Rotonda. Pe viitor, grupul planifică colectarea de fonduri pentru efectuarea reparației capitale a havuzurilor și a scărilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *