Eveniment

(FOTO) Un nou punct de atracție turistică. La Lipnic a fost inaugurată „Fântâna Cadânei”

Pe 27 septembrie aici a fost inaugurat monumentul istoric „Fântâna Cadânei” renovat datorită inițiativei unui grup de prieteni pasionați de tradiții și trecutul neamului. Rezultatul efortului lor și a celor 130 de concetățeni care au susținut proiectul cu donații este peste așteptări.


Indicator în sat

Dealurile din preajma satului Lipnic au o semnificație aparte. În 1469, Țara Moldovei a fost invadate de hoardele tătărești conduse de hanul Mamac care au declanșat jaful. Ștefan cel Mare nu a pregetat, și-a adunat armata și plecat la luptă. Oștirile moldovene i-au ajuns pe tătari la Lipnic, unde s-a dat lupta cea mare. Pierderile cotropitorilor au fost însemnate. Fiul și fratele lui Mamuc au fost luați prizonieri. Aceasta este singura bătălie atestată istoric a lui Ștefan cel Mare care s-a dat pe teritoriul Republicii Moldova. Pe locul în apropierea căruia a avut loc bătălia se află o fântână numită de localnici „Fântâna Cadânei”, obiectiv inclus în registrul monumentelor Republicii Moldova. Însă la fel ca și majoritatea construcțiilor de importanță istorică din țară, fântâna a ajuns într-o stare deplorabilă. Imaginea ei ar fi rămas la fel de tristă, dacă, întâmplător, un tânăr pe nume Marian Chirtoacă, aflat într-o deplasare de serviciu la Ocnița, nu ar fi aflat de existența ei. După ce a găsit-o, i-a venit ideea să o renoveze. Entuziasmul său i-a molipsit pe prietenii lui, care au reușit să formeze un grup de inițiativă și să organizeze o campanie fără precedent de colectare a fondurilor sub genericul „Zidim împreună o fântână istorică”. Peste 130 de concetățeni din țară și peste hotare au răspuns apelului și au donat bani, ceea ce a permis ca o idee frumoasă să devină realitate.


Actorii teatrului local „Lipnitz”


Elevi ai gimnaziului „Ștefan cel Mare” din Lipnic

Primul monument renovat de societate

De ziua Crucii în satul Lipnic a fost sărbătoare mare. La vreo doi kilometri de localitate, într-o vale cu stufăriș se înălța cumpăna nouă a fântânii. Indicatoare recent instalate pe marginea drumului arată direcția și distanța până la monument. Creațiile din piatră de Cosăuți a meșterului popular Ion Lozan au luat locul crucii și colacului din lemn putred. Cu mâinile lui el a reușit să cioplească o cruce frumoasă, un colac și un uluc. Un zid mic te invită să te așezi și să admiri peisajul, iar un panou informativ îți spune legenda despre Fântâna Cadânei și-ți arată ce monumente istorice mai sunt în nordul Moldovei. Totodată, în curând, lângă fântână va fi instalat un pilon cu mai multe săgeți care vor indica distanța spre locurile unde Ștefan cel Mare a purtat bătălii victorioase.


Sfințirea fântânii


Ansamblul folcloric „Teiușii”


Grupul de inițiativă participă la inaugurarea „Fântânii Cadânei”

Ceremonia de inaugurare nu a fost doar simplă tăiere a panglicii, ci a inclus un program artistic bine elaborat. Copiii de la colegiul „Ștefan cel Mare” și grădinița „Îngerii mamei” au interpretat cântece populare alături de ansamblul folcloric „Teiușii” din localitate, iar actorii amatori ai teatrului dramatic popular „Lipentz” au înscenat întoarcerea domnitorului Ștefan de la bătălie cu cai adevărați, oșteni și costumație. Evenimentul a demonstrat că sunt atâția oameni talentați ce țin la istorie și tradiție. „S-a făcut un lucru bun pentru sat. Fântâna nu a mai fost reparată de vreo 25 de ani. Ar fi bine ca să ne adunăm măcar o dată în an, de Ziua Crucii, de exemplu, ca s-o mai înnoim. Trebuie să ne îngrijim de ea. Locul are o semnificație specială. Când era secetă, preotul venea de la biserică până aici ca să citească molebnicul de ploaie”, a spus Anatol Ciobanu, unul din lipniceni care a venit la inaugurare.


Înscenarea întoarcerii lui Ștefan cel Mare de la luptă

Renovarea Fântânei Cadânei nu ar fi fost posibilă fără ajutorul societății. Or, în cazul dat, e vorba de primul monument din țară reabilitat din donații particulare. „La început ne doream să renovăm fântâna din economiile proprii, dar ne-am dat seama că acesta e momentul potrivit pentru a-i face pe oameni să se implice și să-i convingem că ei pot schimba lucrurile în țară”, a declarat Iurie Cojocaru, unul din membrii grupului de inițiativă. Eforul grupului a fost susținut de arhitectul Teodor Naval (Old Arhitecture) care a proiectat reconstrucția fântânei, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, primarul satului Lipnic, Valentina Lupulciuc și cei peste 100 de participanți la campania „Zidim împreună o fântână istorică”.

Legenda Fântânei Cadânei

Demult-demult, atât de demult încât nici noi nu știm, trăia pe pământurile Lipnicului o fată. Numele ei s-a pierdut în negura timpului, la fel ca și numele părinților săi. Nu știm dacă era săracă sau bogată, nici dacă era de neam boieresc sau nu. Însă ceea ce s-a transmis până în zilele noastre este că fata era de o frumusețe deosebită. Era îndrăgită de mulți băieți din sat și, probabil, îi plăcea și fetei de unul dine ei.

Dar timpurile erau tulburi…Mulți ne treceau hotarul pentru a jefui ce găseau și a lua în robie pe cine nu reușea să se ascundă. Așa, odată, unul din invadatori a văzut-o pe frumoasa fată din Lipnic și s-a gândit s-o ducă la el în harem, pentru a o face cadână. Fata, vrând să scape de robie, s-a aruncat într-o fântână de la marginea satului, care de atunci se cheamă Fântâna Cadânei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *