Cultură

(FOTO) VIORI și TROMPETE în sala de ședințe a Parlamentului

Astăzi, 22 de tineri talentați înarmați cu instrumente muzicale au interpretat Poloneza din opera Evghenii Oneghin de Piotr Ceaikovski și „Por Una Cabeza” de Carlos Gardel. Tinerii formează orchestra Chișinău Youth Orchestra și au organizat flashmobul cu genericul „Muzica să guverneze” în sala în care de obicei se desfășoară ședințele în Plen ale Legislativului pentru a atrage atenția societății asupra muzicii clasice.

„Muzica clasică trebuie să ocupe locul ei de merit, ar trebuie să fie vitală pentru societate și nicidecum ultimul loc. Prin faptul că ne aflăm în unul dintre cele mai iubite și populare locuri din societate, îndemnăm oamenii să asculte muzică clasică și astfel, noi să guvernăm inimile lor”, a explicat Andriano Marian, directorul orchestrei și coordonatorul proiectului. Instrumentiștii din cadrul Chișinău Youth Orchestra vor să arate că sunt activi, tineri, profesioniști și iubesc muncă pe care o fac.

Întrebat dacă are un mesaj adresat politicienilor, dirijorul a insistat asupra faptului că flashmobul organizat de Chișinău Youth Orchestra este apolitic. Scopul pe care îl urmăresc este de a sensibiliza oamenii de afaceri ca să investească în proiectele culturale organizate de orchestră. În prezent, ei sunt susținuți de parteneri guvernamentali, cât și privați. „Ministerul Tineretului și Sportului (70 la sută), Primăria municipiului Chișinău în frunte cu Dorin Chirtoacă și mulți agenți economici ne susțin financiar. Deși tabloul de parteneri economici este divers, contribuția este, față de alte țări europene, foarte mică”, afirmă Andriano Marian. Ministerul Tineretului și Sportului are o contribuție de 70 la sută în proiect.

„Fără orchestră nu poți să ai cultură, fără cultură nu poți să ai o țară. Pentru că s-a demonstrat că în țările în care muzica clasică, dar și toate genurile de artă au pregnanță, societatea este dezvoltată. Moldova are restanțe la acest capitol”, explică dirijorul. În același timp, violonistul Iurie Adrinovschi, care face parte din echipa Chișinău Youth Orchestra de doar un an, afirmă că deși ei nu se adresează neapărat politicienilor, ar fi bine ca ei să atragă mai multă atenție muzicienilor.

Orchestra tinerilor este un proiect cultural de muzică clasică care durează deja trei ani. „Fiecare dintre noi capătă experiență pentru viitor, majoritatea dintre noi face parte dintr-o orchestră, iar cu Youth Orchestra noi avem posibilitatea și de a interpreta în fața publicului, ceea ce este foarte bine”, spune viorista Dumitrița Gorea care este de la bun început în orchestră. Conform dirijorului componența orchestrei va fi de 70 de persoane din Ucraina, Spania, România și, respectiv, Moldova, care vor realiza o serie de concerte de muzică clasică.

Turneul lor va începe la Bălți în data de 16 august și va continua la Chișinău, 17 august, cu un recital în aer liber, iar Sala cu Orgă îi va găzdui în data de 18 august. Apoi tinerii vor susține concerte în Sinaia și București. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *