(Foto,Video): Moara Roşie moare, sau cum ne este „măcinat” tezaurul
Exact cu un an în urmă, pe 19 ianuarie 2010, Compania Glorinal, despre care presa a scris că ar aparţine familiei Voronin, a adresat un demers Primăriei prin care solicita examinarea posibilităţii demolării edificiului respectiv, „care prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea locatarilor care domiciliază în blocurile învecinate” şi pornind de la „imposibilitatea restaurării şi punerii în valoare a acesteia”. Au urmat reacţiile Primăriei. Mai întâi, şefa Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale, Mariana Ambros (care a fost recent demisă de către primarul general, dar din alt motiv), expediază o notă informativă viceprimarului Nistor Grozavu în care se menţionează: „Ca urmare a examinării demersului SRL Glorinal […] considerăm oportun a propune să fie întreprinse acţiunile de rigoare în vederea demolării acestuia, cu atât mai mult că SRL Glorinal este predispus de a suporta toate cheltuielile legate de această procedură. De asemenea, considerăm oportun a propune ca, în urma demolării construcţiei respective, lotul de teren eliberat să fie expus la licitaţie de către Direcţia relaţii funciare, în vederea obţinerii unui profit maxim ca urmare a comercializării acestuia”.
Moulin Rouge la moară
Potrivit legislaţiei, Moara Roşie nu poate fi demolată, deoarece figurează ca monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională şi este inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat (hotărârea Parlamentului RM nr. 1531-XII din 22 iunie 1993). Eliberarea unei autorizaţii de demolare ar putea avea loc doar în cazul în care clădirea n-ar mai fi monument. Ceea ce, de fapt, a încercat să obţină primăria. Într-o scrisoare din 26 octombrie 2010, semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, către Ministerul Culturii, se solicită „examinarea chestiunii privind excluderea imobilului din str. Moara Roşie, 5 din Registrele respective, în ordinea stabilită, pentru ca ulterior să fie posibilă eliberarea autorizaţiei de desfiinţare”.
Solicitat de TIMPUL să comenteze această adresare, Grozavu a răspuns că „noi nu am cerut excluderea obligatorie, ci doar părerea ministerului”.
„El în orice moment poate să se prăbuşească peste oamenii care trec pe stradă, acolo nu este trotuar ca peste tot… CMC va decide prin ce metode poate fi soluţionată problema. Pur şi simplu să restabilească cineva monumentul este o absurditate, nimeni nu o va face. Dar el trebuie să poată fi exploatat, fie ca Moulin Rouge în Paris, fie să se facă oficii, fie un muzeu, ce ar putea fi acolo”, ne-a spus viceprimarul. În opinia edilului local, soarta monumentului depinde de trei opţiuni: „Ea poate fi păstrată, dar cu sume enorme, ar costa cât câteva clădiri de locuit cu câte o sută de apartamente. Însă nu ştiu cine şi ce ar dori în schimb pentru asta. O altă variantă ar fi dezmembrarea piatră cu piatră, iar după aceea, din aceleaşi materiale, refăcută înapoi. A treia variantă – dacă o demolăm, ea încetează să mai fie monument de arhitectură, chiar dacă se restabileşte în aceleaşi formă şi dimensiune. Noi va trebui să promovăm cumva primele două variante”.
Intenţia SRL Glorinal este inadecvată
La rândul său, Ministerul Culturii (MC) consideră „inoportună şi inadecvată din punct de vedere juridic intenţia SRL Glorinal de a demola Moara Roşie. Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, Parlamentul RM este unicul organ care este în drept să ia o decizie de modificare a Registrului monumentelor ocrotite de stat, la propunerea MC. „Cred că ar fi bine să se propună un proiect de restaurare a acestui edificiu, să fie valorificat, astfel să fie creat un centru de artă, un centru expoziţional sau chiar un centru de pregătire pentru o eventuală şcoală de restaurare”, este de părere Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor. În ceea ce priveşte un eventual proiect de restaurare, Ştefăniţă ne-a spus că acesta trebuie examinat de Consiliul naţional de experţi pentru protecţia monumentelor.
Glorinal nu ştie nimic sau se face că nu ştie
Întrebată de noi de ce SRL Glorinal a solicitat demolarea morii şi ce ar intenţiona să construiască în loc, şefa Secţiei administrare a imobilului din cadrul companiei, Nina Tcaci, ne-a răspuns, după zece minute de consultări, că nu e la curent cu această situaţie: „Pot să vă spun că nu cunosc situaţia dată şi nici nu ştiu cine ar fi scris de la Glorinal aşa ceva. Noi nu ne ocupăm cu demolări. Am început de la director şi nu ştie nimeni, nu suntem noi la curent cu aşa ceva”.
De fapt, doamna Tcaci ne-a minţit, pentru că la Primărie există un asemenea demers, semnat de directorul general al companiei, Vasile Chirică. Lucrul acesta ni l-a confirmat atât viceprimarul N. Grozavu, cât şi Vladimir Iermicioi, şeful Direcţiei patrimoniu municipal, ultimul arătându-ne chiar documentul.
…Tristă şi obosită de istorie şi nepăsarea oamenilor, Moara Roşie se ruinează şi se şterge singură din paginile de istorie a unui popor risipitor şi fără ţinere de minte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!