Francisco Garcia Moran: „Maşinile nu produc corupţie”
– Dle Moran, faceţi parte din grupul de experţi creat în aprilie 2010, la iniţiativa Băncii Mondiale, pentru a implementa proiecte în sectorul e-Transformării. Ce aţi reuşit să faceţi pentru R. Moldova?
– E-Transformarea descrie procesul de implementare a tehnologiilor moderne pentru a facilita interacţiunea dintre Guvern şi cetăţeni. În 2010, am reuşit să creăm Centrul de Guvernare Electronică din R. Moldova şi să examinăm modalităţile de utilizare a tehnologiilor pentru a presta servicii informaţionale cetăţenilor. După aceea, în mod natural, au urmat câteva întâlniri bilaterale cu unii experţi şi oficiali moldoveni, la Washington şi Bruxelles. La aceste întâlniri le-am împărtăşit experienţa noastră în sectorul european al e-Guvernării.
– Ce proiecte pregăteşte Comisia Europeană pentru R. Moldova în cadrul agendei e-Transformare?
– Proiectele sunt stabilite de R. Moldova. Misiunea mea e de a oferi consultanţă. În timpul vizitei mele la Chişinău, am încercat să arăt că ceea ce face R. Moldova se sincronizează cu ceea ce facem în UE în sectorul e-Guvernării.
– În ce măsură e-Transfomarea ne va ajuta să realizăm eficient Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize?
– Din câte ştiu, R. Moldova eliberează deja paşapoarte biometrice. E un pas bun înainte, pentru că aproape toată lumea le utilizează deja şi asta vă dă un plus de încredere, dar şi de credibilitate. Cu cât cei care vor traversa frontiera Uniunii Europene vor fi controlaţi mai eficient, cu atât va fi mai bine pentru toţi. Este o condiţie necesară pentru a spori încrederea altora pentru că, zi de zi, statele-membre ale UE trebuie să decidă dacă sunteţi parteneri de nădejde sau nu.
– Este dezvoltarea e-serviciilor un instrument de luptă cu flagelul corupţiei?
– Zi de zi – în toate ţările, de altfel – corupţia este creată de oameni. Maşinile nu produc corupţie sub nicio formă… De aceea, cu cât va fi mai automatizat procesul de guvernare, cu atât vor fi mai puţine posibilităţi de corupere. În acelaşi timp, aplicând tehnologiile, asiguri mai multă deschidere şi transparenţă.
– Ce fonduri sunt prevăzute pentru realizarea agendei proiectelor în domeniul guvernării electronice?
– În cadrului programului Formarea Instituţională Comprehensivă există fonduri pe care poate să le acceseze R. Moldova. Pentru anii 2011-2013 sunt prevăzute 41 de milioane de euro. Banii vin de la Banca Mondială, de la ONU şi de la statele-membre ale UE. Asta nu înseamnă că nu pot fi găsite şi alte surse de finanţare. Depinde de voi cât de activi veţi fi şi cum veţi dori să folosiţi aceste fonduri.