Fumatul, un dușman de temut al danturii. Efectul fumului de țigară asupra sănătății dinților și soluții din partea medicilor
Fumatul are un impact negativ asupra sănătății întregului organism, cel mai cunoscut exemplu fiind cancerul pulmonar. Afectate sunt însă și alte sisteme, inclusiv cavitatea bucală, de exemplu. De la respirație urât mirositoare până la cancer oral, țigările au un efect devastator, în mare parte din cauza fumului și gudronului eliminat în timpul arderii.
Profesorul Valeriu Fala, șef al Catedrei de stomatologie terapeutică a USMF „Nicolae Testemițanu” susține că modificările de culoare a smalțului dentar sunt o consecință directă a fumatului, întrucât cantitatea mare de gudron din fumul de tutun este responsabilă de îngălbenirea dinților. Fumătorii înrăiți ajung să aibă dinți aproape maronii.
”Pe lângă modificările de culoare a smalțului, fumatul favorizează dereglarea alimentării cu sânge a gingiilor, ce poate condiționa scleroza vaselor sanguine, pierderea (recesiunea) țesutului gingival cu expunerea coletului dentar, iar drept consecință poate apărea gingivita”, declară profesorul Valeriu Fala.
Așa-zisa „respirație de fumător” este o altă problemă provocată de acest viciu. Ea este cauzată de stadiile incipiente ale bolii gingivale sau de uscăciunea gurii provocată prin scăderea producției de salivă.
”La persoanele fumătoare, bacteriile patogene se înmulțesc într-un ritm mult mai rapid decât la nefumători, ceea ce contribuie la dezvoltarea gingivitei și, ca urmare, a parodontitei. În unele cazuri, fumatul poate provoca cancer oral. Produsele de ardere ale fumului de tutun sunt cancerigene, fiind o cale directă către cancerul buzelor, limbii și mucoasei orale”, menționează specialistul.
Profesorul recomandă persoanelor fumătoare să utilizeze paste de dinți anti-tartru, care conțin pirofosfați, enzime proteolitice etc. Adițional, dacă se prevede inserarea unui implant dentar, trebuie de ținut cont de faptul că studiile clinice demonstrează că rata de supraviețuire a implanturilor este direct proporțională cu numărul de țigări fumate.
Însă, cel mai important lucru pe care fumătorii îl pot face este să renunțe la acest obicei. Totuși, dacă un adult nu poate renunța la țigări, acesta poate lua în considerare trecerea la dispozitive electronice de livrare a nicotinei. În timp ce țigările presupun arderea și elimină fum, dispozitivele fără fum încălzesc tutunul sau un lichid și elimină aerosol cu nicotină.
„Produsele fără fum sunt considerate o alternativă a fumatului tradițional, în timp ce riscurile pentru sănătate ale fumătorului sunt semnificativ reduse. Cea mai bună și sigură alternativă rămâne renunțarea la fumat. În ceea ce privește efectul lor asupra cavității bucale și a dinților, există mai multe studii conform cărora dispozitivele de încălzire a tutunului nu afectează smalțul dinților, nu provoacă miros neplăcut (halitoză) și nu modifică microbiomul cavității orale”, declară șeful Catedrei de stomatologie terapeutică a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Potrivit studiilor, fumul de țigară pătează smalțul dentar de 7 ori mai intens decât aerosolul dispozitivelor fără fum. Este una dintre concluziile la care a ajuns o echipă de oameni de știință de la Institutul Eastman pentru Sănătate Orală al Universității din Rochester și de la Școala de Stomatologie a Universității din Peking.
Potrivit cercetării efectuate pe un eșantion de 3.000 de persoane din Japonia, Italia, România, Elveția și Spania, renunțarea la țigări și trecerea la dispozitive fără a dus la o reducere a mirosului neplăcut și a senzației de uscăciune a cavității bucale.
Pentru a elimina toate riscurile asupra sănătății cavității bucale, dar și a întregului organism, cea mai bună decizie este să renunțați la fumat. În cazul în care considerați că nu puteți face față de unul singur dependenței, puteți cere ajutorul unui specialist care vă va îndruma. Cu el puteți discuta despre diferite modalități, inclusiv medicamentoase, de a renunța la fumat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!