Social

Furtul copiilor din Moldova ia amploare. Hoțul poate fi chiar UNUL DIN PĂRINȚI

Mai mult, doar doi din ei au fost recuperați de către autoritățile țării. În majoritatea cazurilor copii au fost răpiți de către unul din părinți, care de regulă este cetățean al altui stat.

Informațiile au fost făcute publice de către avocatul parlamentar, Tamara Plămădeală în cadrul unei conferințe de presă. Astfel doi copii au fost scoși ilegal din țară prin vama transnistreană și duși în Federația Rusă, iar, în noiembrie 2014, alți doi au fost duși în Armenia. „Avem un caz de sinucidere a unei mame în Italia care a fost înlăturată din viața copiilor prin decizia tribunalului italian, iar autoritățile noastre nu se implică în suportul părinților. Avem apeluri de la mame care ne preîntâmpină că le-ar putea fi răpiți copii. Noi informăm autoritățile despre acest lucru, însă fără succes. Până la urmă, furtul are loc, iar copii sunt duși peste hotarele țării” , susține Tamara Plămădeală.

Maria Negară este a mama a doi copii de 8 și 10 ani. Este căsătorită de 11 ani cu un cetățean al Italiei. În iulie 2014, ea a venit cu copii în vacanță în Republica Moldova. Aceștia au fost dați la școală, cu acordul tatălui care venea în vizită. Ulterior, Maria Negară a intentat proces de divorț din cauza violenței psihologice asupra fiilor ei. Astfel, la 15 octombrie 2014, tatăl a dorit să intenteze un dosar penal de răpire a copiilor la procuratură, însă a fost refuzat de procurori pe motiv că acesta nu e un caz de răpire. La 1 decembrie 2014, aceștia au fost răpiți de tată împreună cu toate documentele lor. „Era ziua fiului meu, iar el i-a mințit că o să meargă la un parc de distracții. A trecut vama fără nici o problemă, copii nici măcar nu au ieșit din mașină atunci când el a prezentat pașapoartele. Au ajuns la Bacău, iar copilul mai mare a încercat să fugă, să scrie în rețelele de socializare despre faptul că a fost răpit. I-a șters orice postare și l-a amenințat că dacă va mai posta ceva va regreta toată viața” , declară mama copiilor.

Marina Negară a apelat la poliție, poliția de frontieră, procuratura, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul de Externe, însă nu a primit ajutor din partea acestora. Astfel încât, conform Articolului 54 din Codul familiei al RM, copilul are dreptul să-şi exprime opinia la soluţionarea în familie a problemelor care îi ating interesele şi să fie audiat în cursul dezbaterilor judiciare sau administrative, în cadrul unui audieri la procuratură, ulterior, copii Marinei Negară și-au expus părerea că vor să locuiască cu mama. Totuși, indiferent de părerea lor, la 8 decembrie 2014 , Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga a emis de urgență un document prin care îi cere Marinei Negară să returneze copii la locul reședinței obișnuite a acestora – în Republica Italiană. „A luat această hotărâre fără o decizie a instanței de judecată. Pentru că procesul de judecată încă nu se terminase. După ce a întocmit acest document, mi-a zis că va fi alături de mine în acest caz” , a adăugat Marina Negară. Mai mult, printr-o decizie provizorie a tribunalului din Italia, Marinei Negară i-a fost interzisă participarea la viața copiilor. Ba mai mult, ea trebuie să achite o pensie alimentară de 800 de euro pe lună tatălui.

Conform articolului 207 din Codul Penal al Republicii Moldova, scoaterea ilegală a copiilor din țară în baza unor acte false sau pe altă cale ilegală se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 12 ani. Punctul 8 al acestui articol indică, că subiect al infracţiuni poate fi părintele, adoptatorul, tutela, curatela, rudele sau orice altă persoană la care copilul se află în baza unui temei legal.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *