Actualitate

(GALERIE FOTO) Stadionul Republican, jungla din centrul Chișinăului


Intrarea pe teren de pe strada Tighina. În prezent aceasta servește drept parcare improvizată pentru angajații instituțiilor din preajmă

Unele voci spun că pe această bucată de pământ, care se află în centrul capitalei, ar fi pus ochiul mai mulți oameni de afaceri influenți, iar cât timp ei inventează scheme cum să pună mâna pe pământ, lucrurile stau nemișcate. De-a lungul anilor s-a vorbit ca în loc de stadion acolo să fie construită o ambasadă, alții vorbeau despre o piață agricolă, unii ziceau că urmează să fie ridicate blocuri de locuit. Cu toate acestea, teritoriul fostului Stadion Republican rămâne în continuare în paragină.


Ieșirea de pe stadion în direcția străzii Izmail, septembrie 2014

Stadionul Republican a fost închis în anul 2006, iar în 2007, conducerea comunistă a decis că acesta trebuie demolat. Decizia a venit după mai multe plângeri și solicitări parvenite de la reprezentanții FIFA și UEFA, care argumentau că terenul nu corespunde standardelor internaționale, iar în locul său trebuia să fie construit un alt stadion modern și performant.

Octavian Bodișteanu, actualul ministru al Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) a declarat în cadrul unei emisiuni că statul este în litigiu cu o companie mixtă moldo-belgiană privind terenul în paragină de pe str. Tighina. „A fost încheiat un contract cu o companie care s-a ocupat de demolare și proiectarea viitorului stadion. Ei au demolat totul, iar MTS este acum dator cu un milion de lei pentru aceste lucrări, însă nu au mai apucat să construiască nimic”, a explicat ministrul.

Ce se ascunde în spatele gardului

Chiar dacă din fostul Stadion Republican nu a mai rămas practic nimic, oricum este dificil să te convingi de acest lucru până nu intri pe teritoriu. De jur împrejur terenul este protejat fie cu gard de beton, fie cu porți sau tablă. În spatele acestora, însă, se ascunde a adevărată junglă. Copacii și buruienele au crescut mai înalte decât gardul, iar locul unde anterior era gazonul arată de parcă ar fi după război. Clădirea administrativă este pustie și fără geamuri, iar de pista pentru atleți mai amintesc doar câteva bucăți de beton care se întrezăresc printre buruieni și gropi.


Una dintre găurile formate chiar în centrul fostului teren

După opt ani, de când s-a închis, neschimbat a rămas doar centrul medical, acesta mai seamănă cu încăperea de altădată.


Clădirea Centrului Medical, aici se făcea controlul anti-doping al fotbaliștilor

Din vestiarul unde își schimbau sportivii hainele a rămas doar o carcasă, iar asta din motiv că în blocul respectiv a avut loc un incendiu.


Vestiarul din interior, în ianuarie 2013 clădirea a fost cuprinsă de flăcări

Autoritățile caută investitori

Stadionul Republican se află în administrația Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din R. Moldova. Potrivit reprezentanților ministerului, acesta se întinde pe 5.14 hectare (ha), dintre care 4.7 ha aparțin statului, iar cealaltă parte a teritoriului este în posesia unor agenți economici.


Pe teritoriul fostului „republican” au crescut zeci de copaci și multe buruiene

După cum susține Igor Vieru, șeful adjunct al direcției juridice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, terenul pe care s-a aflat Stadionul Republican a ajuns în administrația instituției printr-o hotărâre de guvern emisă în anul 2008. Juristul spune că cei circa 50 de ari, care nu aparțin ministerului, au fost procurați prin intermediul licitațiilor publice de la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000. „În acest an specialiștii au făcut un studiu de fezabilitate terenului administrat de stat și au ajuns la concluzia că un potențial investitor va trebui să construiască un complex sportiv care să includă un teren de fotbal, piste pentru atleți, dar și încăperi sportive”, a mai menționat Vieru.

Cu toate acestea, specialistul recunoaște că deocamdată nimeni nu și-a arătat interesul să investească în acest proiect, iar reprezentanții ministerului sunt în căutare de investitori.

Afaceri bănoase din jurul stadionului

Pe teritoriul stadionului activează câțiva agenți economici. Unul dintre ei este și directorul comercial al firmei „Pacinter” SRL, Iurie Vacre. Acesta deține un restaurant și două corturi de tenis. Omul de afaceri susține că în anul 2003, prin intermediul unei licitații publice, a procurat 35 de ari de pământ din suprafața Stadionului Republican. „Am văzut un anunț în ziar și am decis să particip la licitație. Am propus cea mai mare sumă de bani și am intrat în posesia terenului”, spune Vacre. Acesta recunoaște că i-a încurcat planurile directorului de atunci care intenționa să intre personal în posesia parcelelor de pământ scoase la vânzare.


Corturile de tenis de pe teritoriul stadionului. Spațiul unde sunt acestea nu mai aparține statului


La intersecția străzilor București și Tighina (pe teritoriul extins al terenului) activează și un restaurant

„De când am obținut terenul am tot fost prin judecăți. Când s-a decis ca stadionul să fie demolat, ei au venit și la mine cu intenția să dărâme tot ce-am construit, însă eu le-am demonstrat că cei 35 de ari îmi aparțin. După acel incident am dorit să dau guvernul în judecată, dar Tarlev și-a recunoscut vina și am renunțat”, subliniază Vacre. Potrivit lui, un om de afaceri din Moldova i-ar fi propus să-i cumpere terenul, iar după ce el a refuzat, acesta l-ar fi amenințat.

În partea de sud a terenului se află alte câteva construcţii în care îşi au sediul mai multe firme, toate ale omului de afaceri Ilan Shor. Potrivit reprezentanților de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, terenul, pe care se află construcțiile respective, aparțin proprietarului și au fost cumpărate legal.

Terenul costă milioane de euro

În ultima perioadă în presă s-a vehiculat că asupra terenului fostului Stadion Republican există interese, iar unii oameni de afaceri și-ar dori să pună mâna pe pământ pentru ca să construiască blocuri de locuit. Prin urmare, experţi imobiliari estimează costul suprafeței la peste 15 milioane de euro.


În locul fostului gazon natural, acum găsim buruiene înalte de peste doi metri

„În zona respectivă un ar (100 metri pătrați) costă între 30 și 50 de mii de euro. Suma variază în funcție de cum este vândut terenul. Dacă acesta va fi împărțit în mai multe bucăți mici, atunci costul pentru fiecare va fi mai mare, dacă vor decide să vândă toată suprafața, atunci un ar va fi mai ieftin”, susține expertul imobiliar Nicolae Ostafeciuc.

Conform calculelor, dacă suprafața are 470 de ari (4.70 ha), atunci terenul unde s-a aflat fostul Stadion Republican ar valora între 13 și 23 milioane de euro.

Incendiul ar fi fost provocat intenționat

La începutul lunii ianuarie, 2013, pe teritoriul fostului Stadion Republican a fost cuprins de flăcări vestiarul pentru sportivi. Atunci, aproape de miezul nopții, pompierii au fost alertați de un trecător. La locul incendiului au fost dislocate trei autospeciale, care au stins flăcările timp de trei ore. Nici atunci, dar nici acum nu se cunosc cauzele izbucnirii flăcărilor, dar specialiștii nu au exclus nici incendierea intenționată.


Clădirea fostului vestiar după ce ar fi fost incendiată intenționat


Geamurile vestiarului

Reprezentanții de la Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale au declarat că în clădirea de 60 de metri pătrați nu au fost victime și nici nu erau bunuri de preț. Zilele acestea, câțiva angajați ai instituțiilor din preajma „republicanului” au declarat, cu titlu de anonimat, că incendiul nu a fost întâmplător, iar în spate ar sta cineva care vrea să pună mâna pe bucata ceea de teren. Aceștia au subliniat că în clădire nu era curent electric și nici nu trăiau boschetari, de aceea, vestiarul nu putea să se aprindă de la sine.


Intrarea pe stadion din direcția străzii București

Recent în presă a apărut informația precum că Stadionul Republican nu va mai fi construit în locul unde este acum paragină, adică pe strada Tighina. Ministerul Tineretului și Sportului intenționează să inițieze un parteneriat public-privat pentru construcția unui stadion de menire națională la ieșirea din oraș, spre Nord, adică pe Calea Orheiului (lângă Circ), unde este o suprafață de circa 365 ha nevalorificată. Despre acest lucru a anunțat ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu.


Zona, din preajma Circului din Chișinău, unde se presupune că va fi construit noul Stadion Republican

Tot unele instituții de presă au scris că potențialul investitor ar putea primi terenul de pe strada Tighina în schimbul unor investiții de 35 de milioane de euro pentru construcția Stadionului Republican de lângă Circ. Această informație însă nu a fost confirmată de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.


„Republicanul” înainte de a fi demolat. Foto din arhivă

Moldova nu mai are o arenă naţională din 2007, când a fost demolat vechiul Stadion Republican. Atunci s-a anunţat că noua arenă va fi dată în exploatare în 2009. Însă, nici până astăzi, ţara noastră nu are un stadion naţional.

Stadionul Republican a fost deschis în anul 1952. De-a lungul timpului aici și-au disputat meciurile de acasă ale cluburilor Zimbru Chișinău și Dacia Chișinău, dar și echipa națională de fotbal. Stadionul Republican a mai fost gazda a 17 finale ale Cupei Moldovei. În anul 1996, fotbalistul englez, David Beckham a jucat primul său meci pentru naționala Angliei tot pe stadionul central din Chișinău.


Stadionul Republican în primii ani după ce a fost construit

Rastru:

Stadionul Republican
Amplasare: Chișinău, Republica Moldova
Construit: 1952
Renovat: 1974
Închis: 2006
Demolat: 2007
Beneficiar: Republica Moldova
Zimbru Chișinău
Dacia Chișinău
Capacitate: 21.580 (1974-1991)
8.084 (1991-2007)
Dimensiuni: 110 х 90 m
Suprafață de joc: gazon natural


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *