Economie

Gas Natural Fenosa cere majorarea tarifului în timp ce nu își onorează obligațiile

Sectorul de livrare a energiei electrice din Republica Moldova se află într-o situaţie extrem de dificilă. Criza energetică are loc din câteva motive. Unul dintre acestea este deprecierea valutei naţionale, din cauza căreia s-au majorat cu peste 50% costurile de import a energiei electrice, fapt care creează o presiune financiară asupra operatorului RED Union Fenosa.

În acest sens, furnizorul de energie electrică a cerut o majorare a tarifului în luna martie cu până la 70 la sută invocând motivul deprecierii leului în raport cu valutele internaționale pe parcursul ultimilor ani. Reprezentanții RED Union Fenosa insistă la ajustarea prețului, în timp ce ultima modificare a avut loc în mai 2012, când curentul electric s-a scumpit cu 10 la sută.

Al doilea motiv al crizei este lipsa de transparenţă privitor la consumurile şi cheltuielile incluse în tariful energiei, care trebuie să fie efectuate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE). Pe lângă monitorizarea furnizorului și distribuitorilor, ANRE trebuie să efectueze și auditul operatorilor, fapt care nu se întâmplă. Ca urmare, tarifele aprobate sunt nejustificat de mari şi prejudiciază consumatorii.

Abateri grave depistate la RED Union Fenosa

Într-un raport publicat în aprilie 2015, Inspectoratul Energetic de Stat a constatat abateri grave de la cerinţele normelor în vigoare privind modul de întreţinere, deservire şi exploatare a instalaţiilor electrice de distribuţie. Conform legii, operatorii sunt obligați să execute lucrări de întreținere și chiar să înlăture defectele şi neajunsurile reţelelor electrice. Aceste cheltuieli sunt incluse în tariful la distribuţia energiei electrice și suportate de consumatori.

Drept exemplu, la ultima aprobare a tarifului de distribuţie în anul 2012 pentru energia electrică din zona de activitate a RED Union Fenosa au fost incluse în tarif peste 170 mln. lei, destinate acestor lucrări de mentenanță. Din raportul citat rezultă că, în realitate aceste lucrări nu se execută, ci sunt efectuate doar formal. Efectele în lanț al acestor neajunsuri depistate nu întârzie să apară și au ca rezultat starea tehnică deplorabilă a instalaţiilor electrice.

De menţionat este că anume aceste neajunsuri şi încălcări ale normelor generează deconectări masive. Numai în 2012, în reţelele de distribuţie 10 kV ale întreprinderii RED Union Fenosa au avut loc peste 2400 deconectări avariate, deteriorări ale utilajului, care direct sau indirect afectează fiabilitatea alimentării cu energie a consumatorilor finali.

Cât priveşte starea tehnică şi modul de întreţinere a instalaţiilor electrice din posesia RED Union Fenosa, a fost observată o neglijenţă a normelor de exploatare. „Cu părere de rău, aşa situaţii se repetă în ultimii ani la toate capitolele. Începând de la conectări directe, starea deplorabilă a sistemelor electrice, scurgeri de ulei, accesul liber pe teritorii interzise și periculoase a sistemelor”, a afirmat șeful direcției tehnice a Inspectoratului Energetic de Stat, Tudor Cebotari. Acesta a declarat că procesele-verbale au fost trimise companiei, iar aceasta a reparat până acum doar 25 la sută din neregulile depistate. „La restul 75 la sută din procese-verbale, Union Fenosa nu face față, invocând diverse motive”, a declarat Cebotari.

ANRE nu face nimic

Conform unui raport de informare privind activitatea ANRE pentru anul 2014 prezentat către Guvern, a fost identificată repetarea lucrărilor defectuoase în ultimii ani privind aprovizionarea cu energie electrică în zona de deservire a RED Union Fenosa. Astfel, în această zonă a fost încălcat numărul admis de întreruperi pentru 145 de mii de consumatori. Aceste fapte atestă lacune sensibile comise de ANRE în procesul de monitorizare a activităților de investiție și a lucrărilor de exploatare și mentenanță a rețelelor electrice de distribuție. Prin ordinul Guvernului, s-a emis o hotărâre prin care se impune efectuarea unui audit periodic asupra ANRE.

Tudor Şoitu, vicepreşedinte la Curtea de Conturi a declarat că „ANRE a efectuat un raport de audit la Gas Natural Fenosa, pentru perioada 2010-2012, unde și acolo au fost depistate mai multe fraude. Dar acest document nu este examinat mai bine de un an de zile”.

Expertul economic, Sergiu Tofilat este de părere că există soluții pentru a redresa criza energetică din țară. „Ministerul Economiei împreună cu ANRE ar putea interveni pentru a salva sistemul energetic și să caute alte surse de energie, ca să asigure securitatea energetică a țării noastre. Iar, precum ANRE se subordonează Parlamentului, anume acesta ar trebui să ia măsuri pentru a descoperi cine se face vinovat pentru criza acută prin care trece țara noastră”, a anunțat expertul economic.

Pe data de 29 iunie, RED Union Fenosa a publicat o scrisoare de avertizare, precum că de la 1 iulie ar putea înceta alimentarea de energie electrică. Motivul invocat de companie este acumularea datoriilor care sunt în creștere și nu permit plata integrală a costului pentru energia consumată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *