Opinii și Editoriale

Generațiile care vin

Cenaclul Republica va rămâne mereu legat de numele regretatului Alexe Rău, pentru că fără el acest proiect nu s-ar fi pornit. Din păcate, cum am observat cu trecerea timpului, cenaclul nu a fost legat și de Biblioteca Națională, care a considerat că nu mai poate susține acest proiect. În acest fel, în primăvara acestui an, ne-am mutat la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”.

Tot la Biblioteca Municipală, Dumitru Crudu a reactivat cenaclul de scriere creativă „Vlad Ioviță”. În mai puțin de doi ani rezultatele au fost mai mult decât vizibile. Artur Cojocaru și Iulia Iaroslavschi au câștigat concursuri pentru elevi și studenți. Iulia a câștigat și la Sibiu, iar la Concursul „Pavel Dan din Timișoara” Artur a luat premiul I, iar Iulia premiul al II-lea. Și vorbim de un concurs la care au trimis tineri din întreaga Românie, nu doar de la noi.

Pe de altă parte, și cei trecuți deja de adolescență, atât de la „Vlad Ioviță”, cât și de la Republica au confirmat deja și peste Prut. Romanul „Câinele de bronz”, al Emanuelei Iurkin, va rămâne în literatura noastră ca un excelent debut. Veronica Ștefăneț, Dan Negară, Artiom Oleacu s-au regăsit în lista scurtă al celui mai râvnit premiu pentru debut din România, cel de la Casa de Editură „Max Blecher”, care și-a selectat mereu cu mare atenție poeții. Cred că și dacă nu au luat acest concurs, e deja un lucru bun că se află în această listă, mai ales în cazul Veronicăi, care s-a apropiat de scris mult mai târziu decât colegii ei.

Toți cei menționați au reprezentat deja R. Moldova în festivaluri naționale și internaționale, de aici și din România. Ceea ce nu e deloc puțin lucru. După Ion Buzu, Victor Țvetov, Hose Pablo sau Alexandru Cosmescu, putem vorbi deja de o nouă generație.

Tocmai de aceea cred că Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a tras lozul câștigător. Pentru că generațiile care vin sunt legate de activitatea bibliotecii. E mare lucru. Și le mulțumim pentru asta. Mai grav stau lucrurile cu alte structuri (numite culturale), care nu au niciun interes în promovarea și susținerea tinerilor.

Dacă e vorba de un sprijin, se înghesuie în muzee sau la cei deja consacrați, fără să se gândească o clipă că viitorul literaturii de aici stă și în cei care abia se pregătesc de debut. La nivel oficial aproape că nu se știe că există o generație tânără mai mult decât promițătoare.

P.S. În acest sfârșit de săptămână tinerii de la „Vlad Ioviță” și de la cenaclul Republica vor reprezenta literatura română din Basarabia la Sibiu în cadrul Colocviului Național „Iustin Panța”, ediția a XVII-a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *