Politică

Germania blochează demersurile Kievului de a cumpăra arme prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (ministrul ucrainean al apărării)

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a acuzat Germania că blochează furnizarea de arme către Ucraina prin mecanisme ale Alianţei Nord Atlantice. Potrivit ministrului, Berlinul a decis să nu vândă arme, în pofida avertismentelor SUA cu privire la o posibilă invazie a Ucrainei de către trupele ruse. Reznikov a explicat că, în noiembrie, guvernul german a blocat prin veto achiziționarea de către Ucraina a unor arme anti-dronă și anti-lunetişti prin intermediul Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții. Cu toate acestea, Germania a cedat în ceea ce priveşte primul tip de armă, considerând-o neletală.

"Ei (germanii, n.r.) continuă să construiască gazoductul Nord Stream 2 și, în același timp, blochează armele noastre defensive. Acest lucru este foarte nedrept" – a afirmat Reznikov, referindu-se la gazoductul rusesc care leagă Germania de Rusia pe sub Marea Baltică, ocolind rutele de alimentare cu gaz existente prin Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării a mai declarat că, având în vedere blocarea de către Germania a achizițiilor de echipamente letale, Ucraina va căuta să cumpere arme prin acorduri bilaterale cu aliații, inclusiv cu Statele Unite, Marea Britanie, Lituania și Franța. Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, Ucraina a trimis autorităților germane o listă cu armele pe care și-ar dori să le primească pentru a proteja zona de coastă a Mării Negre.

Lista includea sisteme de apărare antirachetă. Ulterior, ministru german de externe de la acea vreme, Heiko Maas, a exclus furnizarea de arme către Ucraina, menționând că situaţia din Donbas poate fi rezolvată doar prin mijloace politice, iar furnizarea de arme nu va ajuta în acest sens. Zilele trecute, ambasadorul ucrainean la Berlin, Andri Melnik, a declarat că Germania a refuzat să ofere arme Ucrainei din cauza "fricii patologice" faţă de liderul rus, Vladimir Putin. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *