Internațional

Germania: Poliția și forțele navale germane au creat o misiune pentru a investiga scurgerile de gaz de la Nord Stream

Poliţia şi forţele navale germane au creat o echipă de anchetă pentru a aduce lumină asupra sursei scurgerilor de gaz din Marea Baltică, în urma exploziilor care au afectat gazoductul Nord Stream la sfârşitul lunii septembrie, informează agenţia de presă germană dpa și Agerpres.

Duminică, poliţia germană a confirmat pentru dpa că ofiţeri de-ai săi au fost ”desfăşuraţi în Marea Baltică în apropierea insulei Bornholm cu sprijinul forţelor navale şi al unei nave a poliţiei federale”.

Cele patru avarii detectate simultan la sfârşitul lui septembrie la două conducte subacvatice cu rolul de a aduce gaz din Rusia în Germania au provocat daune de mediu masive ca urmare a scurgerii unor cantităţi uriaşe de gaze.

De asemenea, avariile au creat temeri că Moscova ar putea viza obiective de infrastructură critică din Europa în răspuns la susţinerea militară acordată de aceasta contraofensivei ucrainene la invazia rusă.

În misiunea de anchetă sunt implicate acum atât un dragor de mine cu personal militar la bord cât şi o navă care transportă civili, au menţionat oficiali din poliţie, relatează sursa citată.

Astfel, conform unui document la care au avut acces posturile germane NDR şi WDR, poliţişti scafandri urmează să facă fotografii cu avariile suferite de conducte în apropierea insulei daneze Bornholm.

Potrivit NDR şi WDR, şeful poliţiei germane, Dieter Romann a solicitat săptămâna trecută forţelor armate germane ”sprijinul pentru obţinerea unei imagini a situaţiei legate de daunele aduse conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din Marea Baltică”. Oficialii poliţiei au confirmat pentru dpa solicitarea de asistenţă.

Menționăm că scurgerile s-au produs în apropierea insulei Bornholm, care se află parţial în apele daneze şi parţial în cele suedeze. Uniunea Europeană şi NATO presupun că cele două explozii subacvatice au fost acte de sabotaj. Kremlinul a respins speculaţiile privind o implicare a Rusiei drept ”prosteşti şi absurde”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *