Experți: Gazoductul Nord Stream ar fi fost sabotat de submarine rusești
Sabotajul la conductele de gaz rusești Nord Stream din Marea Baltică ar putea fi opera Direcției Principale de Cercetări Marine la Adâncime a Rusiei, cunoscută în general prin acronimul GUGI (Glavnoye Upravleniye Glubokovodnykh Issledovaniy) din Sankt Petersburg, susține pe contul său de Twitter Anders Åslund, economist și cercetător suedez specializat în subiecte legate de Rusia și fostul spațiu sovietic.
„Vinovatul evident pentru exploziile Nord Stream pare să fie GUGI (Glavnoe Upravlenie Glubokikh Issledovanii) din Sankt Petersburg, care are minisubmarine, cunoscută din incursiunile submarinelor sovietice în apele teritoriale ale Suediei”, scrie Åslund.
GUGI, Direcția Principală pentru Cercetări Marine la Adâncime sau Unitatea Militară 40056, a fost înființată de autoritățile sovietice în 1976, fiind responsabilă de „proiecte de inginerie subacvatică”.
GUGI are în dotare submarine specializate, nave de cercetare oceanografică, drone subacvatice și vehicule subacvatice, fiind totodată responsabil de gestionarea sistemelor de senzori și alte sisteme subacvatice ale Rusiei. Se crede că unitatea operează cea mai mare flotă clandestină de vehicule ce pot opera la mari adâncimi din lume,
Rusia este singura țară cu o flotă de submarine cu misiuni speciale pentru război și spionaj pe fundul mării.
Flota Rusiei are două nave-mamă, submarine masive, care transportă fiecare unul sau două submersibile de adâncime. Acestea pot fi folosite pentru misiuni ascunse pe fundul mării, inclusiv jefuirea epavelor. Cel mai mare dintre acestea este BS-64, un submarin din clasa DELTA-IV. Acesta este unul dintre cele mai mari submarine din lume – mai mare decât submarinul nuclear balistic nuclear din clasa Ohio al Marinei SUA. I s-a alăturat o navă-mamă și mai mare, Belgorod.
Submersibilele de scufundări adânci sunt operate pe mai multe nave cu propulsie nucleară. Trei dintre ele, două nave din clasa Paltus și cel mai cunoscut Losharik, sunt compatibile cu BS-64.
Aceste submarine sunt operate de Direcția Principală pentru Cercetări Marine la Adâncime. Se crede că misiunile includ lucrări privind comunicațiile submarine și rețelele de senzori, exploatarea hidrocarburilor, salvarea submarinelor și investigarea epavei.
„Broaștele“ lui Putin
Experții sunt de părere că aceste submarine sunt dotate cu instalații care permit scafandrilor de la bord să opereze și la adâncimi mai mici.
Purtătorul de cuvânt al proiectului Nord Stream 2, Ulrich Lissek, a declarat marți că în zona din jurul insulei Bornholm conductele Gazprom se află la o adâncime de doar 70 de metri și sunt așezate în așa fel încât este foarte puțin probabil ca mai multe linii să fie avariate în același timp din cauza unui accident.
Întrebat de jurnaliști dacă este la curent cu incidente similare care au implicat gazoducte offshore, el a spus: „Nu am auzit niciodată de așa ceva”.
Anders Åslund mai afirmă pe pagina sa de Twitter că după ce a vorbit cu experții din Stockholm a primit un singur răspuns privind actorul din spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream: Rusia.
Tehnologie din Vest
Multe sisteme și tehnologii cheie au provenit din Occident. Începând din timpul Războiului Rece, dar crescând în perioada în care Rusia s-a bucurat de relații mai bune cu Occidentul, a dobândit tehnologii cheie de război pe fundul mării. În mod obișnuit, aceste tehnologii sunt cu dublă utilizare. Primele au fost submersibilele de scufundări șa adâncime din clasa Mir, construite în Finlanda în timpul Războiului Rece. Mai recent, acestea includ vehicule telecomandate din Regatul Unit. Acestea pot fi folosite la explorarea petrolului, dar Rusia a folosit unul pentru a ajuta la căutarea submarinului argentinian scufundat San Juan.
GUGI operează nave de suprafață special echipate, inclusiv Iantar. Denumită popular navă de spionaj, Rusia îi spune navă de cercetare. Este echipată cu un hangar pentru scufundări extrem de adânci cu echipaj și mai multe ROV-uri. Iantar s-a plimbat în apropierea cablurilor de internet submarine și a infrastructurii similare. Cel mai recent a făcut acest lucru în largul Irlandei, dar Iantar a zăbovi și lângă cabluri din Atlantic, Mediterana și Golful Persic, scrie news.usni.org.
NATO monitorizează situația scurgerilor de gaz de la Nord Stream
Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj – însă nu a acuzat direct Rusia. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată, relatează Reuters.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit, ieri, scurgerile din gazoductele Nord Steam unor acte de sabotaj și a spus că a discutat despre protecția infrastructurii critice în țările NATO cu ministrul danez al Apărării.
Poliția din Suedia a lansat o anchetă privind un posibil sabotaj legat de scurgerile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, după ce seismologii din Suedia, Danemarca și Germania au înregistrat explozii puternice în apropierea zonelor în care au loc scurgerile de gaze.
Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică au fost cauzate de „acte deliberate”, „nu de un accident”, a declarat marţi seara premierul danez Mette Frederiksen. Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura „cel puţin o săptămână” până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.
Avertismentul CIA
Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a avertizat Germania în urmă cu câteva săptămâni cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică, dezvăluie revista germană „Spiegel“. Guvernul de la Berlin a primit informația de la CIA astă-vară, a scris Spiegel, citând surse anonime, adăugând că Berlinul suspectează un atac intenționat asupra celor două conducte de gaz din Marea Baltică. Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze subiectul.
Rușii,în stilul obișnuit, spun că Statele Unite sunt principalul beneficiar al sabotajului de la conducta Nord Stream. Potrivit ziarului rus „Pravda“, motivul ar fi acela că americanii nu vor ca germanii să dea înapoi în privința războiului din Ucraina”. Și „Izvestia“ afirmă că, este vorba despre un atac la adresa Germaniei. Se încearcă ruperea Germaniei de gazul rusesc, iar beneficiare ar fi mai multe țări: Polonia, Marea Britanie și țările baltice, dar și Ucraina, care exercită presiuni economic