Gest umanitar riscant – România vrea să preia copii din Gaza, aflați în spitale în Egipt, în plină criză a poliomielitei
Autorităţile române intenţionează să preia copii din Gaza, care sunt în prezent sub tratamente medicale în Egipt, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Ea a participat, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe informal, care a reunit şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană. Pe agendă s-a aflat şi conflictul din Orientul Mijlociu.
“Toată lumea este conştientă că este nevoie să ajutăm în continuare civilii din Fâşia Gaza care se află într-o situaţie umanitară dramatică. Eforturile României sunt constante în această direcţie. Am trimis mai multe ajutoare umanitare, inclusiv spitalului iordanian. Intenţia noastră este ca în perioada următoare să preluăm copii din Gaza. Lucrăm în această direcţie”, a spus şefa diplomaţiei române, potrivit căreia minorii sunt trataţi în Egipt, iar procesul de preluare a lor este în curs de derulare.
Odobescu a arătat că situaţia de securitate este “extrem de volatilă” şi există riscul unei escaladări în regiune.
“România sprijină demersurile actuale, eforturile consistente ale Statelor Unite ale Americii, împreună cu Qatar şi Egipt, pentru a obţine o încetare permanentă a focului, pentru eliberarea ostaticilor şi pentru a permite accesul umanitar neîngrădit pentru civili în Gaza. (…) Ceea ce este important este această coordonare a eforturilor Uniunii Europene împreună cu cele ale SUA, pentru a ajunge la un acord în parametrii prezentaţi de către partea americană”, a afirmat ea.
Poliomielita, urgență sanitară în Gaza
Situația din Gaza a fost complicată și mai mult de rapoartele privind primul caz de poliomielita detectat în regiune în ultimii 25 de ani, pe 16 august. ONU a cerut o pauză umanitară în războiul din regiune, pentru derularea unei campanii de vaccinare.
Poliomielita, cunoscută și sub numele de poliomielită sau poliovirus, se transmite în principal pe cale fecal-orală. Aceasta înseamnă că virusul este excretat în fecalele unei persoane infectate și poate contamina apa sau alimentele consumate de alte persoane. Transmiterea se poate face și prin contact direct cu o persoană infectată sau cu obiecte contaminate cu fecale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!