(GRAFIC) Exportul de vin moldovenesc în Rusia este DEPENDENT de relațiile politice
Mai mult, în 2013 reprezentanții Serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor” de câteva ori au declarat că unele vinuri și divinuri nu corespund normelor sanitare stabilite.
Recent, specialiștii Serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor” au dat o apreciere, precum că divinul „Barza Albă”, nu corespunde normelor sanitare din Federaţia Rusă. Aceasta după ce a verificat un lot de peste 24 mii de sticle.
Șeful Serviciului sanitar rus, Ghenadie Onişcenko, a declarat că un nou embargo pentru vinurile moldoveneşti poate deveni realitate, dacă autorităţile de la Chişinău nu vor întreprinde măsuri esenţiale pentru a garanta siguranţa şi calitatea produselor livrate.
Cornel Ciurea, expert și politolog la IDIS Viitorul a menționat că aceste acțiuni parvenite din partea Federației Ruse sunt strâns legate de relațiile politice dintre cele două părți, dar și de anumite evenimente. În cazul dat, mai multe probleme au apărut după apariția informațiilor precum că R. Moldova urmează în toamnă să semneze la Vilnius „Acordul de Asociere cu UE”. Politologul a mai punctat că se repetă situația privind interzicerea vinului georgian în Federația Rusă, însă nu este exclus ca o cantitate de vin exportat chiar să nu corespundă standardelor stabilite. „Nici o acțiune nu se produce din întâmplare, de aceea noi trebuie să fim pregătiți de orice”, a conchis expertul.
„Vom pune embargo pe vinul moldovenesc"
În timpul vizitei sale la Chișinău, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atras atenție R. Moldova că ar putea pierde Transnistria şi că ar putea îngheţa la iarnă, dacă îşi continuă calea spre UE. Mai mult, și Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor „Rospotrebnadzor” a ameninţat marţi că ar putea impune un nou embargo asupra vinurilor moldoveneşti, aşa cum a făcut în 2006.
Potrivit unui comunicat al „Rospotrebnadzor”, peste 28.000 de litri de producţie alcoolică importată din Republica Moldova de la începutul acestui an nu au corespuns exigenţelor de securitate. Această cantitate, reprezintă circa 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.
„Această situaţie demonstrează că atenţionările făcute anterior la adresa conducerii organelor competente ale Republicii Moldova nu au fost luate în seamă, astfel există un risc real în privinţa revenirii la situaţia din anul 2006”, se mai menționează în comunicatul „Rospotrebnadzor”.
Diferența dintre exporturile de vin și must pe parcursul ultimilor șapte ani
Potrivit statisticilor, dacă în anul 2005 R. Moldova exporta vin și must din struguri în Federația Rusă de 207,4 mln. dolari, atunci în 2012 exportul este de cinci ori mai mic – 40,4 mln. dolari. Însă cel mai jos indice al exportului a fost înregistrat în anul 2007, atunci s-a exportat vin și must în valoare de doar 1,9 mln. USD, asta ca rezultat al embargoului impus în 2006.
Evoluția exportului de vin și must din struguri din R. Moldova în Federația Rusă pe parcursul anilor 2005-2012:
Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!