Internațional

Grecia cere ca UE să fie ”deschisă și francă” în legătură cu gardurile de la frontierele externe

Ministrul grec pentru afaceri europene Miltiadis Varvitsiotis a cerut luni, 6 februarie, finanţarea de la bugetul UE a construirii gardurilor de la frontierele externe, argumentând că barierele fizice au redus sosirile de migranţi în Europa, transmite DPA și Agerpres.

Varvitsiotis a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie ”francă şi deschisă” și să recunoască faptul că ”gardurile funcţionează şi ele nu ar trebui să fie condamnate de Comisia Europeană”.

De asemenea, la rândul său, ministrul german pentru afaceri europene Anna Lührmann a afirmat că ţara sa ”nu crede în propunerile” respective, în timp ce omologul său sloven Andrej Stancik a declarat că trebuie făcut mai mult pentru a proteja graniţele blocului comunitar, potrivit sursei citate.

Potrivit secretarului de stat francez pentru afaceri europene Laurence Boone, ”banii UE există şi pentru a ajuta la protecţia frontierelor externe”.

Miniştrii afacerilor europene din Uniunea Europeană discută la Bruxelles despre problema controversată a creşterii numărului de solicitanţi de azil şi de migranţi ilegali care vin în UE.

Într-un interviu acordat European Newsroom săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson s-a pronunţat împotriva ideii, apreciind că gardurile şi zidurile nu sunt ”o bună soluţie” la problema migraţiei.

În octombrie anul trecut, 12 ţări membre ale UE, printre care Austria, Polonia şi Ungaria, i-au cerut Comisiei Europene să finanţeze construirea de bariere fizice de la bugetul UE, însă executivul comunitar a respins proiectul.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a readus în discuţie această chestiune în luna ianuarie, când a solicitat alocarea de la bugetul UE a sumei de 2 miliarde de euro pentru extinderea gardului de la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *