Guvernul decide cât şi cui să dea
Din suma totală de rectificări la partea de cheltuieli – 426,3 mln de lei -, 112,8 mln vor merge pentru plata de compensaţii categoriilor vulnerabile ale populaţiei pentru perioada rece a anului. Astfel, vor primi lunar câte 130 de lei, în noiembrie şi decembrie, peste 520 mii de pensionari cu pensii mai mici de 900 de lei, precum şi peste 30 mii de familii nevoiaşe şi 60 mii de angajaţi bugetari cu venituri lunare de până la 700 de lei per membru de familie. În medie, veniturile beneficiarilor de compensaţii, în perioada rece a anului, vor creşte, cu 16 la sută. Banii necesari pentru plata compensaţiilor în celelalte luni de iarnă vor fi prevăzuţi deja în Bugetul pentru 2011.
Alte 100 mln de lei vor fi alocate suplimentar pentru Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli, 138,5 mln – pentru construcţia caselor pentru sinistraţi şi a infrastructurii în aceste zone, iar circa 36 mln – pentru întreţinerea căminelor studenţeşti. Totodată, Guvernul a aprobat suma de 35 mln de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Alocarea celor 426 mln de lei a fost posibilă în urma redistribuirii unor cheltuieli, precum şi datorită unor venituri bugetare suplimentare.
Potrivit art. 106 din Constituţie, Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru adoptarea unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Premierul Vlad Filat a explicat că guvernul a decis să facă uz de această posibilitate, pentru a evita implicarea politicului în adoptarea acestei decizii importante, ţinând cont şi de faptul că mâine e ultima şedinţă în care Parlamentul poate adopta legi. Or, în mod obişnuit, rectificările la Legea Bugetului sunt adoptate în Parlament de către deputaţi.
Hotărârea adoptată de guvern, împreună cu proiectul de rectificări bugetare, vor fi depuse astăzi la Parlament, iar preşedintele legislativului urmează să asigure distribuirea acestuia către deputaţi. Dacă cel puţin o pătrime de deputaţi nu sunt de acord cu decizia asumată de guvern, aceştia îi pot înainta vot de neîncredere în decurs de 72 de ore. Dacă o moţiune de cenzură nu este depusă sau aceasta este respinsă, proiectul pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, intră în vigoare la data publicării. În cazul în care moţiunea de cenzură este susţinută de majoritatea simplă a deputaţilor, guvernul este obligat să-şi dea demisia.
Şedinţa nu a trecut însă fără discuţii în contradictoriu. Miniştrii reprezentând PDM nu au fost mulţumiţi pe deplin de proiectul de rectificări bugetare propus de Ministerul Finanţelor, condus de Veaceslav Negruţă de la PLDM. Ca schimbul de replici să nu ajungă la urechile jurnaliştilor, premierul Vlad Filat a găsit o soluţie – a deconectat microfoanele din sala de şedinţe. Astfel, în sala pentru presă, dar şi on-line, disputa era transmisă video, dar… pe muţeşte. Amintim că săptămâna trecută, deputaţii PD au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului, supăraţi că proiectul lor de majorare a pensiilor nu a fost inclus pe ordinea de zi. Ulterior, premierul Vlad Filat a declarat că Guvernul va propune un proiect de susţinere a persoanelor cu venituri mici, ţinând cont de posibilităţile reale ale bugetului. Astăzi, Filat a remarcat că majorările adoptate reprezintă suma maximă ce a putut fi convenită cu FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!