Ultima oră

Guvernul Greceani II a fost investit cu scandal

Miercuri, majoritatea comunista din parlament a votat noul-vechiul cabinet de ministri si programul de activitate al guvernului Greceanai II pe perioada crizei politice. Tot ieri, ministrii au depus juramantul in fata presedintelui republicii in exercitiu si s-au intrunit in prima sedinta de lucru. Opozitia spune ca pretinsul program de guvernare este, de fapt, un manifest electoral, iar guvernul inscaunat va fi un staff de agitatie in perioada imediat urmatoare.

Fara a face cunoscute prioritatile executivului pentru a depasi criza economica, Zinaida Greceanai a indreptat tunurile spre Opozitie, „cea care este iresponsabila, care impune dizolvarea parlamentului, lucru care poate avea consecinte foarte grave pentru RM”. Alaturi de Opozitie, premierul desemnat le-a dat in obraz si alegatorilor. „Consider ca unii cetateni s-au gresit, acordand votul unor politicieni”, i-a raspuns Greceanai unui deputat AMN care o intrebase cu totul altceva. Atat ea, cat si Voronin i-au blocat pe deputatii din Opozitie, inchizandu-le microfonul sau raspunzandu-le in batjocura. In mai multe randuri, Greceanai a acuzat si presa independenta ca scrie si spune despre ceea ce nu trebuie, dar cel mai grav – ca tine cu Opozitia. Desi deputatii abia incepusera sa o ia la intrebari pe Greceanai, dusul rece nu le-a convenit comunistilor care, in cateva minute, au inchis subiectul. De exemplu, deputatii PLDM i-au cerut premierului socoteala despre deciziile iresponsabile in cazul „Oferta Plus” sau al altor licitatii netransparente care au prejudiciat Bugetul cu multe milioane de lei, dar ea s-a eschivat sa raspunda.

„In loc sa abordeze problemele grave ale RM, programul cabinetului Greceanai II e unul sfidator si cu pretentia ca numai ei inteleg ce trebuie de facut si ce se intampla in republica. Am citit, de fapt, in loc de program de guvernare, un pamflet electoral pe care comunistii il vor folosi in alegeri. Guvernul va fi un staff electoral. Programul nu ofera nicio solutie pentru problemele din RM, nici macar la nivel de intentie nu este abordata criza economica. Unde sunt masurile anticriza mult-vehiculate? Nu vom participa la instaurarea unui staff electoral al unui partid care pleaca in istorie”, a declarat Vlad Filat. Desi s-au inscris mai multi deputati PLDM cu luari de cuvant la acest subiect, spicherul Voronin nu le-a oferit microfonul.

Si Alexandru Oleinic, deputat AMN, a criticat lipsa de substanta a programului de guvernare. „Nu trebuie sa dam vina pe diferendul transnistrean pentru insuccesele economice ale RM din ultimii opt ani”, a spus el. „Din 2005 tot declarati ca mergem spre Europa, dar astazi suntem mai departe ca oricand de Uniunea Europeana”, a adaugat Oleinic. „Ceea ce a fost prezentat este un document sumar, care nu raspunde nici pe departe asteptarilor cetatenilor RM. Este un eseu pe tema libera a unui student restantier ce are scopul de a maguli electoratul si de a face propaganda impotriva dusmanului imaginar intern si extern”, a spus Ana Gutu, deputat PL.

Componenta noului-vechiului executiv are numai doua nume noi: la Ministerul Culturii – Mihail Barbulat, fost ambasador in Turcia si sef al Serviciului protocol al Presedintiei, si la Ministerul Administratiei Publice Locale – Iacob Timciuc, fost ambasador in Republica Populara Chineza si ministru al Energeticii in guvernul Tarlev I. Dintre putinele masuri anticriza, numite de Greceanai, se numara reducerea cu minim 20% a cheltuielilor bugetare pentru administratia publica centrala si locala si mentinerea volumului de investitii publice in infrastructura.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *