Politică

Guvernul R. Moldova denunță alte două acorduri semnate pe platforma CSI

Guvernul Republicii Moldova a aprobat denunțarea altor două acorduri, semnate pe platforma Comunității Statelor Independente. Este vorba de Acordul privind ordinea de folosire a spectrului frecvenţelor radio şi asigurarea compatibilităţii electromagnetice a celor mai importante mijloace radioelectronice în interesele securităţii CSI, dar și Acordul privind modul de creare și funcționare a filialelor instituțiilor de învățământ superior în statele-membre ale CSI, scrie Deschide.md.

În primul caz, susțin autoritățile, menținerea calității Republicii Moldova de stat parte la Acord nu este validă.

Astfel, printre motivele pentru care Republica Moldova urmează să denunțe Acordul precitat, Ministerul Apărării consideră că acesta nu corespunde priorităților de securitate a Republicii Moldova și necesităților tehnologice actuale.

„Acordul în cauză limitează capacitatea de a lua decizii independente în ceea ce privește utilizarea spectrului de frecvențe radio și mijloacelor de radioelectronică în conformitate cu „Atribuirea benzilor de frecvenţă la nivel internaţional care se face în cadrul Conferinţelor Mondiale de Radiocomunicaţii (CMR)”, care grupează toate ţările membre a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii”, precizează ministerul.

În cel de-al doilea caz, Ministerul Educației și Cercetării atrage atenția asupra faptului că, odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE, participarea R. Moldova în aranjamentele/proiecjele CSI devine irelevantă, neaducând plus valoare politicilor naționale în domeniul educației.

„La etapa actuală se constată că Acordul în cauză nu mai este un instrument viabil. Un alt motiv ar fi lipsa de aplicabilitate, depășirea termenului îndelungat, învechirea morală și necorespunderea relațiilor actuale”, susțin autoritățile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *