Guvernul ştie cumva ceva despre Tancul de la Mingir
Oamenii au aflat că în satul lor o să apară o maşină de război duminica trecută, la adunarea satului. La început, unora li s-a părut că este o glumă, dar când au văzut cu cât entuziasm le povestea primarul despre noul monument şi când i-a mai rugat să şi contribuie financiar, fiecare cât poate, pentru a plăti TAB-ul, localnicii au rămas tare miraţi. Ei au cerut ajutorul ziarului TIMPUL ştiind că, anterior, am susţinut campania „Antitanc”, pledând pentru scoaterea de pe postamente a tuturor tancurilor urcate ca monumente în unele localităţi ale republicii. Fiind contactat de noi, primarul Haralampie Lazăr ne-a spus că iniţiativa au lansat-o vreo 20 de bărbaţi din sat care au luptat în Afganistan şi foşti combatanţi ai războiului de la Nistru. Tot ei au fost primii care au donat bani pentru noua achiziţie.
S-a planificat ca monumentul să fie inaugurat la 9 mai şi astăzi lucrările sunt în toi. A fost deja clădită temelia. Primarul ne-a spus că, imediat cum va fi adunată suma de 10 mii de lei, preţul pe care l-a cerut Ministerul Apărării, transportorul auto blindat va ocupa un loc onorabil în centrul satului. Mulţi săteni consideră că acest monument nu va face cinste Mingirului şi nici în ruptul capului nu doresc să facă donaţii.
Când a aflat despre noul monument din Mingir, generalul Ion Costaş, fostul ministru al Apărării, a izbucnit în râs: „10 mii de lei?”… „Îl dau gratis!”, a adăugat el, specificând că transportorul costă mai mult chiar şi în cazul dacă va fi dat la fier uzat. „Avem un tanc la Leuşeni şi nu l-a demolat nimeni, ca să ne amintească mereu de „eliberatori”. Nu are nimeni curajul să-l demoleze. Dar să apară şi altele, noi, chiar nu e logic”, este de părere generalul. Referindu-se la tehnica militară ieşită din uz, Ion Costaş a remarcat că aceasta poate fi dezasamblată pentru piese de schimb sau dată la fier uzat. „Să vinzi armament pentru a fi ridicat pe postamente, e inadmisibil. Nu avem nevoie de asemenea monumente. Sigur că se vor găsi clienţi care vor veni cu idei, una mai năstruşnică decât alta, dar oamenii de stat trebuie să facă deosebire între o cerinţă logică şi o aberaţie”, a încheiat generalul.
Chiril Moţpan, şeful Direcţiei relaţii publice din cadrul MAI, ne-a relatat că vânzarea maşinilor de luptă este interzisă, chiar dacă acestea sunt vechi sau defectate. „Ministerul de Interne distruge în mod organizat tehnica veche. Cu vreo trei săptămâni în urmă, la Poligonul de la Bulboaca a fost nimicit un lot de arme vechi”, ne-a spus el. Apoi şi-a amintit că, cu ceva timp în urmă, a fost contactat telefonic de o persoană care l-a întrebat cum poate obţine numere de înmatriculare pentru o maşină blindată personală. „Mi-a spus că a găsit modalitatea cum să procure o maşină blindată, că vrea s-o modernizeze, să instaleze în ea un bar, televizor şi vrea să obţină număr ca să poată circula cu ea nestingherit. L-am întrebat în glumă ce are de gând să facă cu turela, va folosi şi mitraliera ei? Ar fi tare ciudat să vezi prin oraş o astfel de maşină. Au gânduri năstruşnice unii”, a conchis Moţpan.
Eduard Maican, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, susţine că în cadrul Uniunii nu s-a discutat despre apariţia unui astfel de monument la Mingir, dar e sigur că toţi colegii săi ar fi împotrivă. „Suntem un popor paşnic, iar aceste monumente amintesc de lupte, îndeamnă la atac. Noi avem nevoie de lucruri umane, frumoase”, a încheiat Maican.
Alexandru Josan, şeful Serviciului de presă al Ministerului Apărării, ne-a declarat că tehnica militară a ministerului nu este de vânzare. Dacă nu mai e folosibilă, noi o distrugem. Primarul Mingirului ne-a confirmat totuşi că maşina a cumpărat-o de la Ministerul Apărării şi că achiziţia ar fi făcut-o prin intermediul unui angajat al Şcolii auto de pe lângă Comisariatul militar din Hânceşti. Potrivit lui, cu doi ani în urmă, acolo au fost aduse două carcase de maşini blindate. „Una a fost deja vândută altui sat şi a doua ne-o dau nouă. Cel de la şcoala auto a vorbit cu un colonel de la Ministerul Apărării şi ne-a dat contul unde urmează să transferăm banii”, ne-a informat edilul satului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!