Igor Boțan: Pericolele din exterior se substantivează în R. Moldova prin persoane corupte
Menționarea clară într-un document de politici naționale și anume în Proiectul Strategiei Securității Naționale a faptului că Federația Rusă este statul care prezintă amenințare la adresa securității naționale este o premieră, care ține cont de condițiile regionale actuale, consideră expertul Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Securitatea țării: pericole, soluții, noutăți”, organizată de Agenția de presă IPN.
„Noi avem un război în regiune și acesta s-a început după ce președintele Vladimir Putin le-a spus ucrainenilor că voi de fapt sunteți ruși, dar sunteți ruși cu identitatea distorsionată”, a declarat Igor Boțan, menționând că „Republica Moldova a primit un mesaj foarte clar din partea aceluiași Vladimir Putin precum că ea își poate pierde identitatea din cauza clasei politice. De fapt, cred că este, inclusiv, o incitare la revoltă în Moldova, adresată anumitor persoane care „țin la identitatea lor. Deci, noi vedem aceste abordări inovatorii, când la baza securității stă individul, iar nu colectivitatea de indivizi care se află sub auspiciile unui stat”, a declarat Igor Boțan.
Expertul spune că, pe lângă această premieră, în Proiectul Strategiei Securității Naționale pot fi evidențiate multe alte pericole la adresa securității statului despre care se vorbește ani la rând. „Corupția, ca amenințare la securitatea Republicii Moldova, este prezentă și în actuală strategie adoptată în 2011, este un mare flagel. Adică asta înțelegem cu toții, că pericolele din exterior se substantivează aici, în Republica Moldova, prin persoane corupte, care, în schimbul unei susțineri financiare, poate face multe lucruri interesante aici, în Republica Moldova”, a declarat Boțan.
Igor Boțan încearcă să descifreze prevederile proiectului de Strategie care se referă la fortificarea instituțiilor statului. În viziunea lui, asta ar însemna anume fortificarea instituțiilor care luptă împotriva corupției, mai cu seamă că în luna iunie Curtea Constituțională a declarat un partid din Republica Moldova drept neconstituțional, tocmai pentru că se ocupa cu coruperea în masa cetățenilor. „Iată legătura dintre securitatea individuală a cetățenilor, necesitatea instituțiilor puternice ale statului, în special cele care luptă împotriva corupției și iată scopul strategic de integrare în Uniunea Europeană, care a introdus sancțiuni împotriva acestui fost partid, care ne spune nouă cetățenilor Republicii Moldova că vrea să ne fericească, fără să ne spună ce vrea în schimb de la noi. Dar noi înțelegem ce vor de la noi. Votul nostru în schimbul serviciilor pe care ni le oferă”, a mai adăugat Igor Boțan.
Cât privește influența Federației Rusie prin intermediul mașinăriilor propagandistice, Igor Boțan spune că autoritățile, cetățenii nu se pot preface că nu înțeleg aceste lucruri. „Ele trebuie articulate foarte clar și dacă citim printre rânduri, le regăsim în acest proiect de Strategie”, a spus expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!