Actualitate

Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului controlat de alianța PSRM+ȘOR

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, votată săptămână trecută de Parlament, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Legislativului. Informația a fost confirmată pentru publika.md de șefa Serviciului de Presă al Președinției, Carmena Sterpu. Asta în condițiile în care, luni, Curtea Constituțională a suspendat această lege.

Suspendarea legii care prevedere trecerea SIS în subordinea Parlamentului va fi valabilă până când magistrații Curții Constituționale se vor expune asupra constituționalității documentului, în urma sesizării depuse de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco.

În hotărârea sa de luni, Curtea menționează că, în cazul în care Legea nu ar fi fost suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea produce efecte, de exemplu, asupra desemnării conducerii SIS.

De asemenea, chiar dacă, eventual, Curtea va constata neconstituționalitatea acestui document, hotărârea ei nu va influența mandatul noii conduceri a Serviciului.

Anterior, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a solicitat Curții Constituționale să declare neconstituțională legea prin care SIS va trece în subordinea Parlamentului. Litvinenco susține că fracțiunea socialiștilor, cea a Partidului "ȘOR" și deputații Platformei ”Pentru Moldova” au încălcat joia trecută procedura de vot și implicit Constituția.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *