Editorial

Iisus – așa cum este

Am spus de nenumărate ori să ne scoatem din minte imaginea cu un Iisus blând, cu ochi albaștri și cu un miel în brațe, undeva sub un cer senin. Iisus Hristos e Dumnezeu.

Sunt multe locuri de referință pentru afirmația de mai sus. Însă o surpriză foarte mare (și plăcută) e când găsești astfel de referințe la un scriitor de talia lui Salinger.

Un scriitor care, prin gura personajului său Zooey Glass, îi taxează pe toți creștinii care apelează la un sentimentalism dulceag pentru a-și reprezenta imaginea Dumnezeului său. Iată deci ce spune Zooey: „N-am căutat niciodată, conștient sau nu, să-l transform pe Iisus în Sfântul Francisc de Assisi ca să-l fac să pară mai „simpatic” – adică să fac exact lucrul pe care nouăzeci și opt la sută din lumea creștină s-a încăpățânat întotdeauna să îl facă.”

Acest procent, chiar dacă e foarte mare, s-ar putea să fie destul de aproape de realitate. Tocmai de acea lumea declară cu ușurință că Îl iubește pe Iisus, fiindcă iubește o imagine a bunătății și blândeții, compusă în minte, refăcută din diferite personaje, mulată pe ceea ce el crede că ar reprezenta Dumnezeul lui.

Mi s-a părut superb cum Salinger reușește, fără să facă uz de teologie, filosofie, dezbatere sau argumente, în câteva cuvinte, să surprindă ușurința cu care un creștin își poate deforma percepția. În dialogul dintre cei doi frați, Zooey accentuează: „Dumnezeule mare, Franny! Exclamă el. Dacă tot ai de gând să spui rugăciunea lui Iisus (spune-I-o Lui), nu Sfântului Francisc și lui Seymour, și bunicului lui Heidi, vârâți toți într-o oală. Când o spui, fii cu gândul la El și numai la El, la El așa cum a fost, și nu cum ai fi dorit tu să fie.”

Probabil e unul dintre lucrurile care li se întâmplă cel mai des oamenilor. Iar atunci când rugăciunea nu e îndreptată spre vreun personaj pozitiv din mintea credinciosului, ea îl vizează direct pe cel care se roagă. Pentru că foarte des oamenii se roagă la propria lor imagine.

Cred că suntem obligați să citim cât mai multe cărți teologice, să ne înțelegem credința, ca să nu ajungem în situația de a ne ruga altcuiva decât Celui despre care pretindem că Îl iubim.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *