Carte

Ilian Cașu îl citește pe Cărtărescu, iar liberalul Roman Boțan – cartea lui Klaus Iohannis

Lilian Carp, deputat PL



În primul rând, vreau să menționez cartea lui Sandu Grecu „Jurnalismul sportiv. Apariția și evoluția presei sportive în R. Moldova”, care descrie în linii generale cum a evoluat jurnalismul sportiv din Republica Moldova din perioada interbelică până în ziua actuală. A doua carte pe care am citit-o recent este „Steagul roșu. O istorie a comunismului” a lui David Priestland. Autorul, profesor la Oxford, prezintă ideologiile de stânga, cum au evoluat începând de la revoluția franceză de la 1789, cum s-au impus ideile despre stratificarea socială etc. A treia carte este „Biserici și mănăstiri medievale în Basarabia” de Vlad Ghimpu. Trebuie să fac o diferență între lecturile academice, obligatorii, și cele opționale, în timpul liber. Scriu o teză de doctorat și, în acest caz, vreau nu vreau, săptămânal, dedic documentării câteva ore. În ceea ce privește lectura artistică, este ceva aparte. Recunosc, nu-mi permit oricând, depinde de perioade, vara citesc mai des. Mai mult timp acord pregătirii academice.

Ion Ciontoloi, președintele raionului Căușeni



Revin la poeziile lui Eminescu și Vasile Alecsandri. Îmi plac fabulele lui Alexandru Donici „Doi câni”, „Două poloboace” și „Musca la arat” care rămân actuale și astăzi. Aș vrea să revin, de asemenea, la „Amintirile lui Jukov” o carte în trei volume, pe care am citit-o vreo 20 de ani în urmă. Pe Internet, în schimb, citesc știri, mai puțin cărți.

Roman Boțan, deputat PL



Lectura este gimnastica pentru creier. Îmi place să citesc încă din copilărie. Când eram mic, mă urcam în podul casei bunicilor pentru a răsfoi cărțile vechi ascunse, pe care le aveau încă de pe timpurile României Mari. Îmi amintesc că îl rugam pe tata să-mi citească una din ele „Gruie-al lui Novac” de Petre Dulfu. Era scrisă cu grafie latină. O păstrez și acum. La întrebarea părinților ce cadou aș prefera, ceream mereu să-mi cumpere o carte nouă. Pe lângă faptul că citesc tot ce este aferent procesului legislativ, îmi fac timp neapărat și pentru cărți. Acum citesc cartea „Pas cu pas” de Klaus Iohannis. În ultima perioadă am mai citit și literatură de dezvoltare personală „Manual pentru viață” de Joe Vitale, „Cele 21 de legi supreme ale liderului” de John C. Maxwell. Dacă e vorba de literatură artistică, recent am recitit „Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Ziua sunt la serviciu, iar seara mă strădui să petrec timpul în familie, am 3 copii, iar cei care au micuți știu cât de dificil e să găsești un răgaz. Copiilor le citesc din poveștile lui Ion Creangă. Mai nou, folosesc tableta sau telefonul mobil pentru a lectura cărți în format electronic.

Ilian Cașu, consilier municipal „Partidul Nostru”



L-am citit pe autorul etiopian stabilit în SUA, Abraham Verghese – „Să tai în piatră vie”, Mircea Cărtărescu – „De ce iubim femeile” și astă-iarnă am citit „Zăpada” de Orhan Pamuk. Încerc să găsesc timp pentru lectură. E greu, dar dacă vrei tare, găsești câteva ore. Am început să citesc iarăși ceva de Cărtărescu. În general, încerc să citesc, în primul rând, câte ceva de cei care au luat Premiul Nobel pentru Literatură. Îmi place foarte mult Gabriel Garcia Marquez, Orhan Pamuk și scriitorul afgan stabilit în California Khaled Hosseini. Pentru că am fost profesor în SUA și am studiat acolo vreo 5-6 ani, prefer să citesc în engleză. Și băiatul meu cel mare, la vârsta lui de 13 ani, la fel, citește în engleză cu mama și cu tata.

Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia



De când am intrat în funcția de președinte, în trei luni nu am reușit să citesc o carte de literatură artistică. Dar până la asta am citit „Călugărul care și-a vândut Ferarri-ul” de Robin Sharma. V-o recomand, acolo se abordează întrebări sensibile ale vieții. A doua carte este romanul „Nașul” de Mario Puzo și a treia carte a fost un volum de psihologie. Am cărți care stau pe raft și așteaptă rândul lor să le citesc, când voi avea timp.

Victor Lutenco, consilier municipal „PPEM-Iurie Leancă”



În ultimul timp, chiar ultimii ani, am puțin timp pentru lectură. Mai ales de cărți. Citesc mai des două reviste preferate: The New Yorker și The Economist. Ultimele cărți, din care mai citesc, sunt: „Israel: A History” de Martin Gilbert, „1Q84” de Haruki Murakami și „Insuportabila ușurătate a ființei” de Milan Kundera.

Anatolie Zagarodnîi, deputat PCRM



Am citit mai mult literatură spaniolă vara când am fost la odihnă. Revin și vă spun exact cum se numesc cărțile. (Deputatul nu a mai revenit și nici nu a răspuns la apelurile noastre. Bănuim că discuțiile comuniștilor cu PDM privind crearea unei majorități parlamentare l-au făcut să uite de cărți).  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *