Actualitate

IMAGINI UNICE DIN ISTORIA RM: Documentar inedit despre evenimentele din anul 1990 din Găgăuzia (!) /// VIDEO

În toamna anului 1990, la Comrat, au avut loc niște alegeri la fel de sfidătoare, care vizau ”crearea republicii găgăuze”. Ca și în prezent, instigatorii răului au avut aceleași adrese: partidul comunist cu rădăcinile la Kremlin și coloana a cincea imperială din Republica Moldova.

Un film documentar inedit ce redă evenimentele toamnei 1990, întitulat ”Zile de Cumpănă”, a fost turnat în primăvara anului 1991. În el se produc conducătorii basarabeni de atunci: Mircea Snegur (președintele RM), Mircea Druc (prim-ministru), Ion Costaș (ministru de interne), Ion Hadârcă (vice-președinte al Parlamentului), o serie de deputați, printre care: Andrei Baștovoi (astăzi om de afaceri pus sub învinuire), Ion Vatamanu (scriitor, plecat din viață), Ilie Bratu etc.

 

Documentarul însă este deosebit de important prin a cuprinde zeci și sute de fețe și acțiuni ale polițiștilor și oamenilor simpli, pe atunci în rol de voluntari, plecați spre Comrat pentru a zădărnici separatismul. Anume în acele zile de cumpănă a fost creată armata Națională a RM. Filmul oglindește primele ordine și primii pași ai militarilor moldoveni.

Pe de altă parte, mulți luptători ai mișcării naționale de atunci se vor regăsi în film protestând pe străzile Chișinăului, sau în Piața Marii Adunări Naționale, plecând spre Comrat.

O asemenea lucrare n-a putut să nu cuprindă și actorii imperiului. Astfel, în documentarul ”Zile de Cumpănă” se produc generalii sovietici, comandanții trupelor de interne Yurii Șatalin și Yurii Zaițev, care, cu unitățile lor, au îngrădit calea voluntarilor spre Comrat. De asemenea, spectatorii îi vor putea vedea pe coloneii armatei 14 de la Tiraspol, Țațurin, șeful direcției de contrainformații, și colegii săi cercetași Gorbunov și Osipov. Respectiv, pot fi vizionate coloanele separatiștilor transnistreni patronate de către aceștia indreptate spre Comrat din partea opusă poliției moldovenești și voluntarilor.

Tot în premieră, documentarul oglindește și prima bătălie de foc la Nistru, și anume confruntarea sângeroasă de la 2 noiembrie 1990 de pe podul din Dubăsari, soldată cu trei morți și peste cinzeci de răniți de ambele părți.

Toate evenimentele sunt comentate în context, invocându-se măcelurile operate de Kremlin la Vilnius, în Karabah, în Osetia etc. Astfel, putem să descoperim astăzi că lucrurile ce au precedat prăbușirea imperiului sovietic și sfârșitul comunismului încearcă pe alocuri a fi repuse pe tapet.

Iată de ce, comentariile autorilor filmului, expuse atunci în 1991, până la proclamarea Independenței RM, sunt la fel de actuale și în prezent.


Autorii filmului ”Zile de Cumpănă” sunt Valeriu Saharneanu și Gheorghe Mârzenco (scenariști) și Alecu Barat (regizor), lectura aparține lui Gheorghe Mârzenco.

Documentarul a stat neatins într-o arhivă privată din momentul producerii sale și nu a mai fost demonstrat nicăieri, nicio dată. Este plasat pe ecran acum fără careva schimbări, doar adăugându-se subtitrele actorilor ce se produc în el. 

Sursa: CTM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *