În MOLDOVA avea un salariu de 1300 de lei, în PORTUGALIA are bursă de o mie de EURO
Acum ştiu că dacă vrei ceva cu adevărat, neapărat se va realiza”, povesteşte Gheorghe Stegarescu, un student moldovean care îşi face studiile de masterat la Institutul Superior Tehnic din Lisabona, Portugalia.
Anul I de master Gheorghe l-a finalizat la Universitatea Agrară din Moldova, Facultatea de Agronomie, Specialitatea Agroecologie. În Portugalia tânărul este înscris la specialitatea „Ingineria Mediului”. A reuşit să ajungă în Lisabona prin programul de schimb de studenţi „Erasmus Mundus”. Dacă aici tânărul primea lunar un salariu de 1300 de lei, acolo primește o bursă de o mie de euro.
Gheorghe ne-a povestit mai multe despre sistemul de învăţământ portughez şi prin ce se deosebeşte de sistemul moldovenesc:
– De ce ai ales să-ţi continui studiile de masterat într-o universitate din UE?
Mereu am fost curios şi interesat de cultura altor ţări. Nu am ales să studiez în Portugalia doar pentru că este o ţară frumoasă, ci pentru că într-adevăr îmi doresc să mă dezvolt pe plan profesional, iar „Erasmus Mundus” mi-a oferit această oportunitate. Am anticipat că într-o universitate europeană studiile sunt la cel mai înalt nivel. După ce am ajuns aici m-am convins de acest lucru. Din primele ore petrecute în Portugalia mi-am dat seama că nu sunt unicul moldovean care a ales Institutul Superior Tehnic din Lisabona şi sunt mai liniştit. Am ales această ţară şi pentru clima blândă sau pentru posibilitatea de a vedea oceanul.
– Care sunt diferenţele şi similitudinile dintre sistemul de învăţământ portughez şi cel moldovenesc?
Dintre asemănări pot menţiona doar una, la fel ca şi la universităţile din Moldova, aici trebuie să acumulezi câte 30 de credite per semestru. Toate celelalte aspecte sunt total diferite, metodele de predare ale profesorilor sunt speciale şi aştept fiecare dimineaţă să ajung mai repede la ore. Aici studenţii sunt mult mai liberi şi cel mai important este că pot comunica de la egal la egal cu profesorul. Lectorii au un nivel de pregătire foarte înalt nu doar în teorie, dar şi în practică, asta pentru că majoritatea pleacă în deplasări prin alte ţări şi respectiv vin mereu cu informaţie nouă. Fiecare curs este prezentat în Power Point şi astfel studenţii au posibilitatea de a învăţa teoria prin imagine. Dacă în Moldova mulţi tineri vin la universitate pentru a le face pe plac părinţilor, aici toţi vin doar din plăcere.
– Cum sunt portughezii şi ce dificultăţi ai întâlnit la început?
Portughezii sunt prietenoşi. Atunci când am ajuns în Lisabona, parcă eram pe altă lume, toţi mergeau fericiţi şi credeam că la ei este sărbătoare. Ulterior am înţeles că ei sunt mereu aşa, indiferent de timpul de afară. Ştiţi, majoritatea dintre ei cunosc limba engleză, dacă ai nevoie de ceva te ajută cu plăcere, fără a ofta sau a da din nas, aşa cum se mai întâmplă la moldoveni. Cât despre dificultăţi, le întâlnesc doar în ceea ce priveşte vorbitul în engleză. În Moldova n-am prea avut oportunitatea s-o exersez mai bine şi mă bucur că aici am această posibilitate. Cu accentul meu haios în engleză am reuşit să-mi fac mai mulţi prieteni.
O regulă de viaţă învăţată recent de Gheorghe Stegarescu spune: „Vorba: „este bine acolo unde nu eşti tu”, nu mai este valabilă pentru mine. Cred că e bine peste tot, însă mult depinde doar de tine. Indiferent de situaţie, eu continuii să iubesc Moldova şi cu asta mă mândresc cel mai mult”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!