În R. Moldova a crescut considerabil numărul de pacienţi cu accident vascular cerebral
Declarația a fost făcută în cadrul conferinţei ştiinţifico-practice cu genericul „Organizarea asistenţei medicale de urgenţă a pacienţilor cu accident vascular cerebral”, care a avut drept scop de a instrui medicii de la urgenţă pentru acordarea la timp a ajutorului necesar pacienţilor cu AVC.
Potrivit academicianului Stanislav Groppa, în R. Moldova a fost elaborată o strategie de profilaxie a accidentelor vasculare cerebrale, iar Institutul de Medicină Urgentă a fost dotat cu aparatajul necesar pentru examinarea şi tratarea pacienţilor cu AVC.
„Cea mai mare problemă e că populaţia nu cunoaşte semnele apariţiei AVC: tulburări de vedere, de vorbire, asimetria bruscă a feţei, paralizia unei părţi a corpului ş.a. Majoritatea oamenilor, însă, nu acordă atenţie unor asemenea simptome. Dacă pacientul este transportat de urgenţă, timp de 3-4 ore de la producerea accidentului vascular, viaţa lui poate fi salvată, perioadă în care pot fi revitalizaţi neuronii. În caz de necesitate, putem aplica tromboliza sistemică. AVC este o consecinţă a altor patologii, care pot duce la apariţia acestei afecţiuni”, a afirmat Stanislav Groppa.
În R. Moldova, prima tromboliză (metodă terapeutică de dizolvare a unui trombus) a fost efectuată la 23 noiembrie 2005 de către academicianul Stanislav Groppa.
Cei peste o sută de medici, care au participat la conferință, au reiterat importanța stabilirii corecte a diagnosticului și intervenției rapide în cazurile de AVC. În acest sens, a fost menționată necesitatea deschiderii unor Centre neurologice în regiunile de Sud și Nord ale țării pentru a accelera acordarea ajutorului în primele trei ore, timp în care creierul rămîne în viaţă şi pacientul poate fi salvat.
Accidentul vascular cerebral este prima cauză de invaliditate în lume şi a doua cauză de mortalitate în R. Moldova. În ţara noastră, cel mai mare număr de pacienţi este înregistrat în raionul Floreşti, iar pe plan mondial – în Federaţia Rusă și China. Pe glob, în fiecare trei minute are loc un accident vascular cerebral.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!