Social

În Săptămâna Albă, chișinăuienii sunt cu punga neagră

Dimpotrivă, comercianții din piețele agricole din Chișinău se plâng de vânzări slabe, care durează de câteva luni, iar motivul, o recunosc franc și ei, constă în prețurile exagerate la produsele agroalimentare în comparație cu veniturile orășenilor.

Ofertă mare, cerere puțină… Cam asta găsești în piețele comerciale din Chișinău, în timp ce nu zărești țipenie de cumpărător prin piețe, iar comercianții speră că, odată cu Săptămâna Albă sau a începerii Postului Paștelui, vor crește vânzările la lactate și legume. Mătușa Margareta, comerciantă la Piața agricolă „Bogdan-Voievod” din sect. Râșcani al capitalei, spune că vânzările au mers prost cam de la începutul anului și își pune speranța că într-o săptămână-două vor fi mai multe vânzări. „Nu sunt cumpărători, mamă, chiar dacă menținem aceleași prețuri. E pustiu în piață, precum vedeți…”, afirmă vânzătoarea.

În asemenea condiții, comercianții dau asigurări că nu vor majora prețurile la produsele lactate sau la legume. Totuși, doamna Anastasia, vânzătoare în hala de lactate din aceeași piață agricolă, ne spune că, deși lactatele sunt scumpe, lumea cumpără, însă de toate câte puțin. „Deocamdată, produsele lactate se cumpără tot așa cum se cumpărau și înainte – câte puțin, și anume din acest motiv sunt prețuri mari la brânză, lapte, smântână. Dacă în perioada Postului vor crește vânzările, prețurile vor scădea, așa cum e firesc, de altfel”, a afirmat vânzătoarea Anastasia din piața de la Râșcani.

Și la piața agricolă de la Ciocana, comercianții de produse lactate susțin că oamenii cumpără de toate câte un pic. Doamna Nadejda afirmă că, deși în zilele de vineri și de weekend sunt mai mulți cumpărători, vânzările sunt slabe, oricum.

De cealaltă parte, doamna Maria din comuna Tohatin, care are două văcuțe și niște oi acasă, vinde producția ei. „Oamenii se revoltă că prețurile sunt mari, dar, totodată, înțeleg de ce sunt așa și cumpără. Sper că, odată ce va răsări iarba, voi putea scade și prețurile, pentru că nici câștigurile noastre nu sunt prea mari”, s-a destăinuit doamna Maria.

Aceeași situație a avut loc și în piața din orașul Ungheni în luna februarie, unde oferta de produse lactate era destul de mare, iar cererea – mică, informează portalul agravista.md. „Era o situație precară pe piața lactatelor, întrucât, pe de o parte, producătorii solicitau prețuri înalte pentru lactate, pe de altă parte, potențialii cumpărători doar întrebau cât costă, însă nu se grăbeau să cumpere”, scrie agravista.md. Drept urmare, prețurile la toate produsele lactate sunt usturătoare, susțin cumpărătorii. Astfel, brânza de oi variază între 65-75 de lei/kg la Chișinău și 75-80 lei/kg la Ungheni; brânza de vaci – 40-50 lei/kg în capitală și în Ungheni sau cu 11 la sută mai mult față de începutul lunii ianuarie curent; laptele de casă – 10 lei/litru în ambele orașe; smântâna – 30 lei/kg la Chișinău și între 35-40/kg la Ungheni, iar ouăle de casă costă 18-20 de lei, în timp ce ouăle de la fabricile avicole – 12 lei.

De altfel, și Biroul Național de Statistică (BNS) informează că în luna februarie prețurile la smântână s-au majorat cu două la sută, la laptele integral – cu 1,3 la sută, la brânza de vaci – cu 1,1 la sută.

Postul nu va veni cu majorări de prețuri la legume

Nici la capitolul legume sau fructe, vânzările nu stau mai bine la momentul actual. Mai mult, comercianții din piața de la Ciocana afirmă că nici nu se încumetă să majoreze prețurile la legume și, dacă în mod tradițional, majorau prețurile de 8 Martie, anul acesta nu au făcut-o. Doamna Raisa, comerciantă la piața agricolă de la Ciocana, susține că oamenii, chiar dacă procură, nu cumpără kilograme de roșii, castraveți sau varză pechineză. „Oamenii cumpără cu kilogramele cartofi, ceapă, morcov”, afirmă Raisa. Prin urmare, prețul la un kilogram de ceapă și cartofi variază între cinci-șase lei, sfeclă – cinci lei, morcov – șase-șapte lei, verdeață – doi-patru lei, roșii – 25-30 de lei, castraveți – 30-35 de lei. Mai mult, potrivit datelor furnizate de BNS, în luna februarie au crescut preţurile la următoarele produse alimentare: castraveţi – cu 5,7 la sută, roşii proaspete – cu două la sută, ceapă uscată – cu 1,3 la sută, varză proaspătă – cu 1,2 la sută.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS), în luna februarie au scăzut preţurile la ouă de găină – cu 16,3 la sută, fructe proaspete – cu unu la sută, carne de porc – cu 0,8 la sută, carne de bovine – cu 0,5 la sută.

Sursa foto: Ramin Mazur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *