ActualitateExterne

Incident grav la sediul Serviciului suedez de informații

Sediul Serviciului suedez de informaţii SAPO a fost evacuat vineri, iar opt persoane au fost internate cu “simptome” după o alertă de gaz, a cărui natură nu a fost precizată de autorităţi, scrie AFP.

Imagini filmate la faţa locului au arătat poliţişti echipaţi cu măşti de gaz, precum şi vehicule de urgenţă în jurul sediului SAPO.

“Au existat indicaţii în jurul orei 13.00 că ar exista o substanţă periculoasă la sediul SAPO”, a declarat pentru AFP Patrick Soderberg, medic-şef al serviciilor sanitare din regiunea Stockholm, potrivit Agerpres.

“În total, opt persoane au fost duse la spital cu simptome”, a indicat la rândul său administraţia regiunii Stockholm într-un comunicat, adăugând că “nu este clară cauza scurgerii de gaz”.

Purtătoarea de cuvânt a SAPO, Karin Lutz, a declarat pentru AFP că “au fost luate măsuri şi serviciile de urgenţă s-au deplasat la faţa locului” după ce au primit o alertă.

Incidentul, pe fondul demersurilor de aderare la NATO

Regatul scandinav, care este pe punctul de a-şi încheia aderarea la NATO decisă după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani, este în stare de alertă, acordând o atenţie deosebită unei posibile ameninţări ruse la adresa siguranţei sale.

Purtătoarea de cuvânt a confirmat că sediul SAPO a fost “parţial evacuat”, dar a refuzat să spună mai multe.

Poliţia, la rândul săi, a indicat că un perimetru de “aproximativ două sute de metri” în jurul clădirii a fost închis din cauza unei “posibile scurgeri de gaz”.

Unii dintre cei internaţi sunt poliţişti care “au simţit un miros puternic când au ajuns” la faţa locului, a făcut cunoscut poliţia.

În jurul orei 16.30, poliţiştii au indicat că operaţiunea s-a încheiat. Ea a anunţat mai târziu că a fost deschisă o anchetă pentru “răniri”.

Potrivit jurnalului Aftonbladet, mai mulţi martori au povestit că simţit un miros ce părea de vopsea şi că locuitorii din vecinătate au fost invitaţi să închidă ferestrele.

Serviciile suedeze de informaţii au avertizat miercuri cu privire la potenţiale ameninţări din partea Rusiei, dar şi din partea Chinei şi Iranului la adresa securităţii ţării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *