(ÎNCOTRO?) Râul Bâc este o CATASTROFĂ ECOLOGICĂ
Zona trebuie să fie declarată o catastrofă ecologică!”, sunt convinși cei 25 voluntari ai Centrului Național de Mediu ce au întreprins o expediție pe malul râului Bâc, în perioada 7-14 iulie. Tinerii au parcurs 155 de km pe jos, de-a lungul de la izvorul râului din s. Temeleuți, r. Călărași până în r. Anenii Noi.
Pentru a stabili calitatea apei, voluntarii au preluat probe conform unei metodologii aduse în Moldova în 2004. „Calitatea a fost determinată de prezența macronevertebratelor și crustaceelor. Astfel, am descoperit că în Călărași și Strășeni apa este bună, în timp ce în Chișinău și Anenii Noi, apa este moartă și nu prezintă niciun semn de viață”, declară alarmată Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu.
Poluarea apelor este însoțită de un miros îngrozitor de canalizare. „Este imposibil să respiri, în special noaptea. În satul Chetrosul, r. Anenii Noi, mirosul se intensifică la ora 11 și nu slăbește până dimineața”, completează Iuliana Cantaragiu.
Conform reprezentanților de la Centrul Național de Mediu, starea degradantă a mediului este cauzată de deversările apelor reziduale în râu. „Există mulți agenți economici care nu sunt conectați la sisteme de canalizare și deversează apele uzate în râu. Problema este aceeași în cazul gospodăriilor individuale, care sunt conectate la aprovizionarea cu apă, însă fără evacuarea apelor uzate. Tinerii au depistat țevi din care curgea apă albastră în râu!”, continuă Iuliana Cantaragiu, reprezentant al Centrului Național de Mediu.
Varză irigată cu ape reziduale
O mai mare problemă constă în faptul că apa râului este folosită pentru irigare, iar produsele sunt comercializate la Chișinău. „Și desigur că vânzătorii ne mint și nu ne spun că e de la Anenii Noi, însă cu toții consumăm produse ce au fost irigate cu ape reziduale, cum ar fi varza din s. Chetrosu”, atenționează Ina Coșeru. Potrivit lui Mihai Mustea, reprezentant al Centrului Național de Mediu, 130.000 de metri cubi de ape uzate de la stația de epurare din Chișinău pleacă în Bâc și-și continuă cursul spre Anenii Noi. „Tinerii au depistat în apă nu doar un miros de canalizare și reziduuri, ci nămol!”, vine să completeze președintele Centrului.
52 de cazuri de poluare extremă
Reprezentații Centrului Național de Mediu sunt convinși că zona râului Bâc trebuie să fie declarată zonă de catastrofă ecologică. „Am adresat în acest sens un apel parlamentului. Pe lângă rezultatele obținute acum, conform raportului din 2012, am demonstrat că apa râului conține amoniu în r. Anenii Noi și au fost înregistrate 52 de cazuri de poluare extremă unde concentrațiile sunt depășite de sute și mii de ori”, explică Mihai Mustea. „Parlamentul a zis că nu poate face astfel de declarații, întrucât nu există niște criterii care să aprecieze dacă starea râului e catastrofală sau nu. Ne-a propus să așteptăm legea apei, ce urmează a fi pusă în aplicare și va ameliora starea râului”, continuă Iuliana Cantaragiu.
Reprezentanții Centrului Național de Mediu și tinerii voluntari au acuzat Ministerul Mediului pentru că nu reglementează activitatea instituțiilor fantomă, ce-și varsă apele uzate în râul Bâc. Aceștia cer creșterea amenzilor pentru încălcarea legislației de mediu și construcția urgentă a stațiilor de epurare în or. Strășeni, Chișinău și Anenii Noi. În cadrul unei întâlniri cu tinerii voluntari, viceministrul Lazăr Chirică a declarat că „ministerul este conștient de problema râului Bâc și a depistat toți agenții economici care deversează ape reziduale”. Chirică a subliniat că ministerul intenționează, în colaborare cu administrațiile publice locale, să construiască stații de epurare și sisteme de canalizare ce vor ameliora situația râului.
Campania „Iubește-ți râul!” continuă
Centrul Național de Mediu își continuă activitățile. Pe 29 septembrie, reprezentanții Centrului și tinerii voluntari vor organiza un festival destinat râului Bâc și invită toți doritorii să se alăture mesajului ce-l are campania de reabilitare a râului Bâc – „Iubește-ți Râul!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!