Indienii fierb lapte, iar panamezii împroaşcă cu făină! Tradiţii şi obiceiuri de Revelion
Fiecare popor îşi are tradiţiile lui pentru a întâmpina Noul An. Astfel, grecii fac o prăjitură tradiţională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului.
Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce. Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obişnuieşte să se arunce cupa pe fereastră. Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase ţări latino-americane.
La miezul nopţii de Anul Nou – Shogatsu, clopotele din templele japoneze sună de 108 ori. În acest moment omul păşeşte un prag nevăzut în noul an. Petrecerile ţin trei zile.
În tradiţia egipteană, bucuria începutului de an se împleteşte cu primele semne care vestesc creşterea apelor Nilului. În această zi, egiptenii îşi oferă unul altuia miere şi curmale.
Revelionul în Panama este o sărbătoare prin excelenţă zgomotoasă. Petrecerea este inaugurată de clopotele din turnul pompierilor. A doua zi, se toarnă apă şi făină peste trecători.
Obiceiul cere ca pe masa fiecărui scandinav să se afle frumos rumenit şi împodobit cu panglici colorate „porcul zeiţei Freya“.
În prima zi după solstiţiul de iarnă, în India este sărbătorit Pango-ul. Momentul cel mai important al acestei zile este dimineaţa, când se aprinde rugul pregătit de către copii, în cel mai însorit loc din curte. Pe jarul aprins, femeile pun oale mari de lut în care se amestecă lapte cu orez. Primul clocot este salutat cu strigătul voios: „Pongol“, adică „Laptele fierbe“, semn că soarele a binecuvântat casa. Timp de câteva zile, salutul tradiţional este: „A fiert laptele“.
În România, în prima zi a Anului Nou nu se aruncă nimic şi nu se iese din casă până ce nu intră o persoană brunetă (potrivit tradiţiilor, persoanele brunete aduc noroc şi fericire). În noaptea dintre ani, oamenii îşi pun o dorinţă. De asemenea, noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele.
Timpul.md cu referire la diverse surse electronice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!