Industria textilă din Moldova în cifre
Zece țări est-europene, inclusiv Moldova, sunt parte din cercetarea care acuză brand-uri internaționale de modă precum Hugo Boss, Adidas, Zara, H&M sau Benetton că își plătesc muncitorii cu salarii sub limita sărăciei.
Raportul include interviuri cu peste 300 de muncitori în confecții în Europa post-socialistă și Turcia. Rezultatele acestuia arată că „Made in Europe” nu înseamă și munca decentă: în fabricile investigate în Moldova, munca peste program nu este plătită conform ratelor prescrise de lege; sărbătorile oficiale nu sunt recunoscute; părți din salariu și unele bonusuri sunt plătite la negru; iar munca peste program este uneori necesară pentru a atinge salariul minim.
Industria confecțiilor este un angajator și un exportator major al economiei Moldovei. Din 2001 până în 2008, exportul de confecții s-a triplat; în jur de 80% din sectorul cofecțiilor și textilelor confecționează haine (tăiat/cusut/aranjat). În jur de 80-90% din haine sunt produse pentru export, ceea ce înseamnă că fabricile moldovenești asigură doar forță de muncă ieftină, se menționează în raport.
Majoritatea fabricilor de confecții au proprietari locali, iar în jur de 16% au proprietari străini ( Italia, România, Turcia). Principalele destinații pentru confecții sunt Italia (35%), România (12%), Anglia (11%), Germania (10%), Rusia (6%) și Polonia (5%).
Mai jos vă prezentăm principalele concluzii ale raportului referitor la industria textilelor din Moldova și principalele încălcări comise în 2013:
Clean Clothes Campaign cheamă brand-urile de modă europene să asigure ca prim pas imediat ca muncitorii în regiune și în Moldova că primesc un salariu de cel puțin 60% din salariul mediu pe economie. Brand-urile și retailerii trebuie să facă pași concreți și să arate că își iau în serios obligația de a asigura un salariu decent muncitorilor care le fac hainele în țările în curs de dezvoltare.
Sursa: Agora.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!