ROMÂNIA

Informațiile secrete obținute de angajații Gazprom, acuzați de spionaj: Statul român nu știe nici acum care este cantitatea de gaz și petrol descoperită de compania rusească

Opt angajați ai Gazprom România sunt acuzați de acte de spionaj pentru că ar fi transmis La Belgrad, nu la București, date privind resursele minerale descoperite în România, respectiv într-un oraș din județul Timiș.

Presupușii spioni ar fi adunat date și despre combustibilul folosit de armată, dar și despre politicienii români.

Procurorii DIICOT au făcut percheziții, la începutul săptămânii, la sediile administrative și la punctele de lucru ale Gazprom din România.

Opt persoane de mai multe naționalități, inclusiv română, au fost puse sub acuzare, iar patru reținute.

Infracțiunile pentru care procurorii români au început urmărirea penală sunt „divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”. Mai exact, angajații Gazprom ar fi încălcat Legea Petrolului și legislația resurselor minerale și a ANRM (Agenția Națională a Resurselor Minerale).

Presupusele acte de spionaj comise de angajații Gazprom se referă la datele de exploatare și explorare pe care NIS Petrol SRL/Gazprom România le-a strâns în legătură cu prospecțiunile realizate din 2013, în perimetrul de 24 de kilometri pătrați din Jimbolia, județul Timiș.

Informațiile legate de resursele minerale descoperite în Jimbolia au fost trimise companiei din Belgrad, deținută de Gazprom.

Conform legislației exploatării resurselor miniere și a licenței acordate de ANRM, datele descoperite în subsol trebuia mai întâi comunicate statului român și apoi altor părți din afara României, potrivit romania.europalibera.org.

În caz contrar, fapta de a trimite datele mai întâi în afara granițelor și apoi statului român devine una de spionaj, explică procurorii DIICOT.

„În calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale au eludat normele metodologice pentru aplicarea legislației autohtone și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse, rezerve minerale, din România către firma din același consorțiu din Serbia”, au precizat anchetatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Un reprezentant al ANRM a precizat pentru romania.europalibera.org că nici în acest moment statul român nu știe exact care este cantitatea de hidrocarburi (gaz și petrol) descoperită de Gazprom în Jimbolia, pentru că datele transmise până acum nu au fost clare.

În timpul celor nouă percheziții, procurorii și polițiștii au mai descoperit la adresele percheziționate documente legate de sistemul energetic din România, descrieri ale unor oficiali ai statului român, dar și date legate de combustibili folosiți de anumite vehicule militare ale României, așa cum ne-a precizat o sursă judiciară.

Procurorul de caz va decide cel mai probabil dacă este vorba de date cu caracter de spionaj sau sunt informații legate de competivitatea mediului de afaceri, arată sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *