Economie

Între cifre și realități: Statistici reale despre economia R. Moldova

Ajungând la nivelul maxim de 1659.2 dolari în decembrie 1989 și un nivel minim de 570.0 dolari în decembrie 1999, potrivit datelor furnizate de tradingeconomics.com (Graficul 1).

Grafic 1. PIB per capita în R. Moldova din 1980 până în 2013

Produsul intern brut pe cap de locuitor în R. Moldova a fost de 1038.40 dolari în 2012, iar în 2013 – 1038.39 dolari (Graficul 2). Mai mult, PIB-ul pe cap de locuitor în R. Moldova este echivalent cu 8 la sută din media pe lume.

Grafic 2. PIB per capita din 2000 până în 2013 în RM

Potrivit unui raport de stare a țării, realizat de „Expert-Grup” anul trecut, R. Moldova are o economie mică și deschisă, cu dezechilibre structurale mari. Potrivit raportului, în ultimii ani, aceasta a fost determinată, în principal, de către migraţie și remitenţe care au alimentat consumul, au combătut sărăcia și au atenuat presiunile pe piaţa forţei de muncă. „Pe de altă parte, acestea au asigurat „zona de confort” a factorilor de decizie și nu au oferit stimulentele adecvate pentru a orienta economia spre creşterea durabilă. Climatul de afaceri a rămas slab dezvoltat, creditele bancare – puţine, iar investiţiile – limitate. În consecinţă, un motor al economiei moldoveneşti – consumul finanţat din remitenţe – a funcţionat bine, iar celălalt motor – exporturile susţinute de investiţii – a fost aproape nefuncţional. Așadar, nu este de mirare faptul că Republica Moldova înregistrează una dintre cele mai mici valori ale PIB-lui pe cap de locuitor în ţările CSI și cea mai mică valoare a PIB-lui în Europa”, arată raportul.

Mai mult, în pofida creşterii robuste în perioada anilor 2010-2011, economia RM a „plutit” sub nivelul său potenţial, înainte de a se „scufunda” din nou în recesiune în anul 2012, cu o reducere de 0,8% a PIB-ului real. Această volatilitate puternică a fost determinată de o combinaţie de factori: situaţia economică dificilă din regiune, condiţiile meteorologice nefavorabile și incertitudinea politică internă. Astfel, economia moldovenească are nevoie de o creştere economică robustă, pentru a fi în stare să valorifice potenţialul său.

Totodată PIB-ul per persoană angajată, care reprezintă produsul împărțit la totalul locurilor de muncă în economie, a fost de 15.190 de dolari în 2012, în timp ce 1990 era de 16.884 de dolari (Grafic 4).

Grafic 4. PIB-ul per persoană angajată din 1989 până în 2012. Pentru comparație au selectate opt țări din fostul spațiul ex-sovietic, și anume, Armenia, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, R. Moldova, Rusia, Ucraina, dar și România.

Cum PIB-ul este generat de cei care muncesc, un indicator mai bun decât PIB/capita îl reprezintă PIB/persoană ocupată, iar pentru a vedea cum stăm în comparație cu alții la acest capitol putem folosi datele Băncii Mondiale din 2008. După cum se poate observa în graficul 3, Republica Moldova se plasează sub Albania, Macedonia sau Bosnia și Herțegovina și peste România, în top aflându-se Irlanda, Belgia și Franța (cifrele sunt ajustate conform PPC).


Graficul 3. 

Deși în valori nominale, PIB per capita este în România de 5 ori mai mare decât în Moldova (7.500 vs. 1.500 dolari în 2009), aceasta se explică prin faptul că ponderea populației ocupate este de doar 32% față de 43% în cazul României, astfel că PIB-ul țării se împarte la mai puține persoane. În același sens, banii trimiși în țară de moldovenii care lucrează în străinătate reprezintă echivalentul a aproximativ 25% din PIB, spre deosebire de 3-5% în cazul României. Acești bani contribuie la formarea PIB prin faptul că majorează consumul populației, însă cei care trimit banii nu fac parte din populația ocupată, ci din populația inactivă.

Cinci poziții pierdute în Clasamentul Prosperității

Mai mult, conform Indexului Prosperității în Lume, dacă în 2012 R. Moldova se situa pe locul 84 din 142, în 2013 RM a fost pe locul 89 din 142. Per ansamblu, Moldova a urcat trei locuri la prosperitatea generală din 2009. Anul trecut, siguranța și securitatea s-au îmbunătățit și s-au urcat cu 15 poziții, pe locul 75. De asemenea, fenomenul migrației și presiunile demografice au regresat. Guvernarea a pierdut cinci poziții, ajungând pe locul 99, care se datorează în principal scăderii încrederii în sistemul judiciar și creșterea percepției corupției. Mai mult, singura țară din spațiul post-sovietic care se clasează după R. Moldova este Armenia în cadrul acestui clasament.

PIB-ul pe cap de locuitor se obține prin împărțirea produsului intern brut al țării, ajustată în funcție de inflație, la populația totală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *