Actualitate

Investigație. Interlopi acționând din R. Moldova au încercat să fure miliardele unui cartel de droguri din Columbia

Cu cărți de vizită de mari investitori și contracte false, aceștia au încercat să fure și banii unui cartel de droguri din Columbia, depozitați pe un cont aflat la cea mai mare bancă particulară din Germania – „Deutsche Bank AG”. RISE a investigat membrii și activitatea organizației criminale în care figurează un candidat la alegerile prezidențiale din statul african Gabon și soția unui fost judecător moldovean, implicat în spălătoria rusească de 20 miliarde de dolari.

Ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut la începutul lunii iulie pe opt cetăţeni străini, într-un dosar de spălare de bani, iar al nouălea a fost internat în spital. Membrii grupării internaţionale din care fac parte trei persoane de origine franceză, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi altul originar din Gabon, sunt bănuiţi de „asociere, înțelegere şi complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari”.

Automobile sportive pentru raliul Paris-Dakar

CHIȘINĂU. 4 IUNIE 2013. Francezul Francis Sabatie creează firma Buggy Car Design SRL (30% din acțiuni), avându-i ca parteneri de afaceri pe alți doi francezi Pierre Troullioud de Lanversin (30%), Gilles Montardy (30%) și pe Silvia Gorun (10%) – soția fostului magistrat de la Judecătoria sect. Râșcani, Gheorghe Gorun, care figurează și în calitate de administratoare. 

Compania, înregistrată sub pretextul de atragere a investițiilor străine pentru fabricarea unor automobile de tip sport, cu motoare electrice, care să fie puse în circuitul de la celebrul raliu „Paris-Dakar”, are sediul juridic pe str. Alba Iulia 75/7 din Chișinău. La această adresă, Buggy Car Design a închiriat un spaţiu, într-un atelier al Școlii Profesionale Nr. 6 (Detalii, AICI). „Francezii au lucrat trei luni la un prototip de automobil sportiv, a cărui caroserie mai poate fi observată în curtea atelierului. Deja au plecat”, ne spune paznicul de la școală.

Din documentele consultate de RISE, cei trei francezi au părăsit R. Moldova în luna august 2013 și s-au întors la Chișinău la începutul anului curent. Scopul oficial a fost de a continua investiția în producerea automobilelor sport. Într-o intervenție la Pro TV, Francis Sabatie a declarat că proiectul prevedea „atragerea în decurs de patru ani a unor investiţii de 148 milioane de euro”. În acelaşi reportaj apărea şi un alt personaj controversat, Michel Francois Valette, care se prezenta drept investitor din Elveţia.

Cei doi afaceriști au făcut mare scandal la începutul lunii iunie, atunci când Biroul Migrație și Azil ar fi tergiversat perfectarea unei invitaţii în R. Moldova pentru Sanches Espinal Nixon Aramis, un inginer din Republica Dominicană, specialist în domeniul maşinilor electrice. „Vom fi nevoiţi să plecăm, deoarece, dacă refuză să ne permită să aducem experții noștri, va trebui să plecăm si să căutăm alte ţări, cum ar fi Indonezia sau Malaysia”, a declarat Michel Francois Valette.

Din documentele obținute de RISE reiese că Buggy Car Design SRL a fost creată pentru a facilita accesul în R. Moldova a unor interlopi internaționali specializați în fraude bancare și spălări de bani, care să ajungă la Chișinău sub pretextul „de a studia mediul de afaceri din R. Moldova”. Însă, în realitate, ei urmau să efectueze mai multe tranzacții frauduloase.

Începând cu luna martie curent, în țară au mai intrat: francezul Alain Atlani, mexicanii Ramirez Ramirez Jose Alfredo şi Lopez Perales Heriberto, americanul William Rosa jr., canadianca Victorine Heudja şi gabonezul Jocktaine Mike Steve. Aceștia aveau la ei contracte false și cărți de vizită de mari investitori.

30 MARTIE 2015. Interlopii crează o nouă companie Cofinex-Camondo Finance&FX SRL, care urma să fie folosită în spălarea de bani. Firma a fost fondată de cetățenii canadieni Victorine Heudja (48,5% din acțiuni), Ilunga Ngoy (2%), cetățeanul turc – Mahir Zara (48,5 %) și Silvia Gorun cu 1 % din capitalul statutar. Compania, specializată în intermedieri financiare și activități cu metale prețioase, își are sediul juridic în apartamentul Silvei Gorun. 

Potrivit CNA, membrii grupului comunicau între ei despre pregătirea şi realizarea mai multor tranzacții bancare frauduloase de proporții, de tip SWIFT şi DTC (Depozitary Transfer Chek – presupune că transferul de bani este verificat şi realizat direct de o bancă locală pentru o anumită firmă sau persoană), prin intermediul unor conturi deschise în mai multe bănci străine. Pentru realizarea tranzacțiilor frauduloase, membrii grupului ar fi implicat hackeri, sarcina cărora era de a pătrunde nesancționat în sistemele informaționale ale băncilor.

VEZI INVESTIGAȚIA AICI

sursa: rise.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *