Investigaţie. Războiul statului cu medicamentele
Data-limită fixată de Guvern farmaciştilor pentru ca să reevalueze toate preţurile la medicamente a expirat la începutul acestei săptămâni. Pentru a se asigura dacă s-au conformat noilor reguli, ofiţerii CCCEC au contrapus preţurile din farmacii cu cele introduse în Catalogul naţional de preţuri, verificând totodată şi adaosul comercial aplicat la produsele farmaceutice. Potrivit CCCEC, la două din cele 50 de farmacii verificate au fost depistate nereguli. Farmaciile nu s-au conformat regulilor şi au continuat să vândă medicamente la preţurile vechi, din care cauză au fost avertizate şi sancţionate cu o amendă de până la 2000 lei. Cu toate acestea, ofiţerii CCCEC afirmă că majoritatea agenţilor economici din Chişinău, în special reţelele mari, şi-au reevaluat deja stocurile. Unele probleme rămân, însă, în farmaciile din raioane.
Asociaţia Farmaciştilor vs. Guvern
Săptămâna trecută, farmaciştii din întreaga republică au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru a vinde stocurile rămase din 2010. Reprezentanţii Asociaţiei Farmaciştilor spun că decizia Guvernului privind revizuirea în baza Catalogului naţional de preţuri este una ilegală. Deşi s-a ştiut încă din vară despre apariţia unui catalog cu preţuri revăzute, respectiv micşorate conform unui regulament emis de Guvern, mai mulţi farmacişti au reacţionat abia acum. Ei se plâng că, dacă vor trebui să se conformeze noilor reguli, riscă să-şi piardă afacerea, deoarece nu au contracte care să le permită să întoarcă marfa la depozite, iar comercializarea la preţuri reduse le cauzează pierderi mari. Dar solicitarea lor a rămas fără răspuns întrucât, afirmă reprezentanţii statului, atunci când, după 1 septembrie 2010, au achiziţionat loturi mari de medicamente, în speranţa că le vor putea, totuşi, vinde la preţul vechi, agenţii economici şi-au asumat benevol riscul. Drept argument vin şi declaraţiile anterioare ale fostul ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, potrivit căruia, farmaciştii cunoşteau foarte bine regulile stabilite de Guvern şi nu trebuiau să achiziţioneze în aceste condiţii loturi de medicamente atât de semnificative.
„Agenţii economici ar trebui să se bucure de susţinerea Guvernului”
Totodată, unii analişti economici sunt de părere că Guvernul s-a cam grăbit cu deciziile, fără a se asigura dacă perioada oferită farmaciştilor pentru conformare a fost suficientă. În cadrul unui interviu acordat pentru Radio „Europa Liberă”, economista Constanţa Popescu-Mereacre a opinat că „statul trebuie să comunice mai bine cu agenţii economici care urmează să fie afectaţi de hotărârile emise de Guvern, să se asigure că există asistenţă din partea Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Medicamentului suficientă pentru toate farmaciile şi, desigur, dacă perioada de notificare este suficientă”. „Când vorbim de notificare suficientă, în multe cazuri este bine să fie şi o perioadă de şase luni, şi de un an”, susţine Constanţa Popescu-Mereacre. De asemenea, ea crede că situaţia creată ar putea fi privită cu ochi răi de investitori. „Dacă investitorii străini înţeleg că în această ţară oricând poate fi adoptată o hotărâre de Guvern care intră în vigoare peste şapte zile, ei nu au timp să se ajusteze”. În acelaşi timp, deciziile stricte impuse în businessul farmaceutic sunt justificate, întrucât din aceasta are de câştigat consumatorul simplu, a adăugat Constanţa Popescu-Mereacre: „Este important să înţelegem că Guvernul a grăbit lucrurile cu intenţii bune, deci, s-a gândit la noi, consumatorii. Iar atunci când te gândeşti la un pensionar căruia astăzi îi trebuie medicamente mai ieftine, bineînţeles că, având intenţii bune, doreşti să grăbeşti un pic lucrurile”.
Preţurile la medicamente continuă să sperie…
Deşi, în ultimele zile, preţurile la unele medicamente au scăzut cu 40 şi chiar 60%, oamenii spun că, raportat la veniturile pe care le au, acestea sunt oricum prea mari. Situaţia este mult mai critică la bolnavii care sunt nevoiţi să ia medicamente zilnic. Pentru ei, faptul că în loc de zece lei vor scoate din buzunar şase nu rezolvă situaţia.
Potrivit directoarei Agenţiei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, în R. Moldova există 6485 denumiri de medicamente, dintre care 1109 sunt produse autohtone. Până acum, 3300 de denumiri au fost incluse în Catalogul naţional de preţuri, iar din acestea, la 568 au fost înregistrate scăderi de preţuri. Respectiv, din aceste 568 de denumiri, reduceri de până la zece lei au fost înregistrate la 27% de medicamente, 6% au fost reduse cu cel puţin 50 de lei şi 3% au scăzut cu aproape 100 de lei. Anterior, ex-ministrul Vladimir Hotineanu a subliniat că nu toate medicamentele incluse în Catalogul naţional vor costa mai ieftin, preţul unui anumit procent dintre acestea va rămâne constant, dar nu va costa mai mult.
Faptul că acum unele medicamente pot fi cumpărate, totuşi, cu până la 300 de lei mai puţin demonstrează că declaraţiile privind existenţa unor scheme frauduloase prin care au activat până acum unii agenţi economici nu sunt lipsite de temei. Nu toate denumirile, însă, au cunoscut o reducere semnificativă. Astfel, s-ar putea să observaţi că medicamentele pe care le procuraţi de obicei se vând la acelaşi preţ sau preţul lor a scăzut doar cu câţiva bănuţi. Potrivit Mariei Cojocaru-Toma, unele medicamente costă mai puţin cu 10%, altele cu 20 sau 30%, în timp ce altele au scăzut doar cu câţiva lei sau bănuţi. Acest lucru depinde de preţul stabilit în catalog.
„Biblia medicamentelor”, într-un proces întârziat de creare
În scopul contracarării schemelor ilicite de import, folosite de mulţi importatori din R. Moldova care urmăreau majorarea neîntemeiată a preţurilor la medicamente, printr-o decizie de Guvern, în septembrie 2010 a fost creat Serviciul de avizare şi monitorizare a preţurilor la medicamente, Serviciul urma să finiseze Catalogul naţional de preţuri la medicamente pentru ca noile preţuri din catalog să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011, aşa cum a promis anterior Ministerul Sănătăţii. Deşi a trecut mai mult de jumătate de lună, catalogul nu este finisat. Ministerul dă vina pe producători, care nu sunt de acord cu preţurile stabilite de acesta. Din cele peste 4000 de denumiri de medicamente, până acum au fost înregistrate peste 3000. Din medicamentele incluse în catalog, multe continuă să se vândă la preţuri exagerate, deşi o mare parte din acestea constituie medicamentele de bază pentru unii bolnavi.
În R. Moldova sunt înregistrate 860 de farmacii, dintre care 240 activează în mediul rural, şi 72 de depozite farmaceutice. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile la medicamente au crescut după anul 2000 într-un ritm mai înalt decât inflaţia, cele mai mari creşteri înregistrându-se în 2006 – 29,2%, în 2009 – 19,5% şi în 2005 – 17,3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!