Ion Caras, noul selecţioner al echipei naţionale de fotbal
Luni, 9 noiembrie, Comitetul Executiv al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal l-a ales pe Ion Caras în funcţia de selecţioner al echipei naţionale de fotbal a Moldovei.
Pe lângă Ion Caras, au mai fost examinate candidaturile lui Igor Dobrovolskiy (care a fost selecţioner în perioada 2007-2009) şi candidatura lui Ion Testimiţanu (antrenor secund în ultimii doi ani). Ion Caras a fost votat de 12 membri ai executivului, Igor Dobrovolskiy – de doi membri, iar Ion Testimiţanu nu a acumulat niciun vot, din motiv că încă n-are practică de lucru. Cu toate acestea, el a rămas antrenor secund.
Ion Caras, în vârstă de 61 de ani, a jucat mai mult de 300 de meciuri pentru Nistru Chişinău (Zimbru), în perioada 1971-1986. Caras a fost primul selecţioner al echipei naţionale. A antrenat echipa Moldovei în perioadele 1991-1992, 1992-1997, cu o scurtă pauză în anul 1992, timp în care selecţioner a fost Eugen Piunovschi. În grupa preliminară pentru Campionatul European din 1996, Moldova a ocupat locul patru într-o grupă cu Germania, Bulgaria, Georgia, Albania şi Ţara Galilor. „Atunci nu mi s-a pus un obiectiv fix, mi s-a spus ca echipa să presteze onorabil”, îşi aminteşte Ion Caras. În acele preliminarii, Moldova a obţinut trei victorii (3-2 şi 1-0 cu Georgia şi 3-2 cu Ţara Galilor) care au rămas până acum în istorie şi au permis clasarea pe locul patru, după Germania, Bulgaria şi Georgia.
Acum, Ion Caras vrea să bată propriul record. „Foarte mult am cântărit, am analizat şi m-am decis că trebuie să revin la echipa naţională. Şi revin cu o speranţă. Într-adevăr, va fi o grupă dificilă, dar să recunoaştem că pentru noi orice grupă e dificilă. Încă n-am disputat obiectivele, însă eu îmi doresc să înregistrez rezultatul din primele preliminarii. Îmi dau bine seama că va fi foarte dificil, însă depinde de noi, de stafful tehnic, de cum vom mobiliza jucătorii. Cu acest gând am venit şi cu acest gând plec la drum”, a spus noul selecţioner al Moldovei. În cadrul calificărilor pentru Campionatul Mondial din 2014, Moldova se va duela cu Anglia, Polonia, Ucraina, Muntenegru şi San Marino.
A doua tentativă a lui Ion Caras la calificările unui turneu final s-a finisat cu un eşec. În grupa preliminară pentru Campionatul Mondial din 1998, echipa lui Caras s-a situat pe ultimul loc cu zero puncte acumulate. În două meciuri directe cu Anglia, Moldova a încasat şapte goluri, şi nu a marcat niciunul.
După despărţirea de selecţionată, Ion Caras a antrenat echipele Constructorul Chişinău, Agro Goliador Chişinău, Nistru Otaci, Sporting USM Chişinău, Politehnica Chişinău şi Zimbru Chişinău, până în 2009. Timp de un an şi jumătate, Ion Caras a fost inspector-delegat la meciurile din cadrul campionatului intern la fotbal. Oricum, Ion Caras a spus că nu a trăit vreo zi fără fotbal şi că fotbalul este viaţa sa, iar în aceşti aproape 15 ani întotdeauna s-a uitat şi a analizat fiecare meci al Moldovei.
Ion Caras a spus că nu va face mari modificări în echipă, ci va continua ceea ce a lăsat predecesorul său, Gabi Balint. Ultimul însă nu-i dă prea multe şanse noului selecţioner: „Despre şanse de calificare nu putem vorbi. Trebuie să fim realişti, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Va fi un mare succes dacă echipa va prinde locul trei”, a spus Gabi Balint.
În cadrul conferinţei de presă cu ocazia prezentării lui Ion Caras în noua postură, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Cebanu, a spus: „Ion Caras are o experienţă foarte bogată în fotbal. El ştie foarte bine fotbalul moldovenesc, a lucrat la cele mai bune echipe din Moldova”. Pavel Cebanu şi Ion Caras şi-au amintit cu nostalgie de timpurile când jucau împreună la Nistru Chişinău şi au comparat cu actualitatea de astăzi. „O problemă foarte mare este că jucătorii nu înţeleg ce înseamnă echipa naţională. Ei vin să joace pentru bife, însă nu joacă la capacitatea maximă. Unii ies pe teren cu gândul că peste câteva zile au meci în Campionatul Rusiei şi nu se concentrează la meci. Când noi jucam, nu aveam nevoie nici de antrenor în pauza meciului, singuri ne mobilizam”. Chiar dacă în ultimii ani mai mulţi jucători au refuzat convocarea pentru a evita conflictele cu cluburile la care sunt legitimaţi, Ion Caras a spus că nu-i va ignora şi va lua legătura cu ei pentru a-i putea convinge să revină.
Odată cu numirea noului selecţioner, indignările nu au întârziat să apară. Preşedinte de onoare al FC Sfântul Gheorghe şi membru al Comitetului Executiv, Valeriu Reniţă, a ieşit în public cu declaraţia: „Pentru a vota un viitor antrenor al naţionalei, membrii Comitetului Executiv ar trebui să cunoască, cel puţin, trei lucruri importante: programul candidatului pentru viitorul ciclu; condiţiile contractului dintre Federaţie şi viitorul antrenor. Aceste condiţii de selecţie au fost, însă, ignorate totalmente, de către preşedintele FMF”, se arată în declaraţia oficială a preşedintelui de onoare al FC Sfântul Gheorghe. Reniţă împreună cu Ilie Guzun au votat candidatura lui Igor Dobrovolskiy.
Comitetul Executiv a numit şi selecţionerii echipelor de juniori şi tineret. Selecţionata de până la 17 ani va fi antrenată de Oleg Fistican, fost jucător al formaţiei Zimbru. Selecţionata Under-19 va fi antrenată de românul Dănuţ Oprea, care până nu demult a fost director sportiv la CSCA-Rapid Ghidighici, iar selecţionata de tineret a fost preluată de Alexandru Curteian, fost secund la prima reprezentativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!