Ultima oră

Ion Jinga: Vinovat de a fi român în Marea Britanie (The Telegraph)

Sub titlul "Vinovat de a fi român în Marea Britanie", cotidianul britanic publică o scrisoare a ambasadorului român, joi în ediția online.

Am primit o scrisoare de la un medic român ce lucrează într-un spital din Londra. Ea a venit în Marea Britanie în 2005 după ce a absolvit la București și este unul dintre cei 2.000 de medici români educați în universitățile noastre, care au fost convinși de agențiile de recrutare britanice să vină să lucreze aici pentru că există un deficit de medici în Marea Britanie, scrie ambasadorul român.

Inutil să spun că sistemul de sănătate din România are nevoie disperată de ei, chiar dacă înțeleg că banii și oportunitățile profesionale pot fi motive valide pentru a veni în Marea Britanie.

Ca ambasador… am întâlnit mii de români ce trăiesc în Marea Britanie și am primit sute de scrisori de la ei, dar asta a fost diferit. Doamna care mi-a scris este chirurg, o calificare primită în Marea Britanie după examene dificile. Cariera ei este realizată, ea are o familie și o casă în Londra. De la un astfel de profesionist de succes, cu un statut social superior, nu te aștepți să se plângă de discriminare și rasism.

Ea mi-a scris: "Este din ce în ce mai greu să trăiești ca cetățean și profesionist român în Marea Britanie. Marea Britanie este o țară total împotriva rasismului și blamării culturale. Din păcate, cu aceasta ne confruntăm din ianuarie 2013 datorită unei părți din mass-media și unor politicieni. Românii și bulgarii alimentează mass-media în fiecare zi, iar acest lucru nu este fără consecințe. Nu m-am mai confruntat cu rasismul în această țară până în 2013. Acum, aproape zilnic sunt întrebată de unde sunt originară și trebuie să mă confrunt cu o atitudine rasistă după răspunsul meu. Unii oameni nu spun nimic, majoritatea dintre ei exprimă numai o surpriză, alții îmi spun că nu arăt ca o româncă și unii încep comentarii negative împotriva noastră. Am avut de a face cu această atitudine atât de la pacienți, dar și din păcate din partea colegilor de la locul de muncă. Învinovățirea cultură și atitudinea rasistă împotriva noastră ne distrug viața și reputația. Marea majoritate a românilor de aici sunt muncitori, onești, plătesc impozite, contribuind la creșterea economică a acestei țări".

În timpul campaniei pentru Eastleigh, candidatul unui partid politic care se așteaptă să câștige următoarele alegeri europene folosind sloganuri xenofobe legate români cu "o înclinație naturală spre crimă", mi-am exprimat îngrijorarea că retorica inflamatorie ar putea avea pe termen lung consecințe negative și chiar conduce la acte de atacuri rasiale. Din păcate, am avut dreptate deoarece la scurt timp după aceea, în Brighton, doi tineri lucrători români au fost atacați doar pentru că vorbeau într-o limbă identificată de agresorii lor ca fiind "est-europeană", notează ambasadorul român.

În ultimele opt luni, publicul britanic a fost continuu servit cu o informație sperietoare și distorsionată răspândită prin mass-media de scandal și de un partid politic al cărui unul dintre lideri a numit recent o cameră plină de delegați de sex feminin "curve". "29 de milioane de români și bulgari /întreaga populație combinată din ambele țări/ va coborî în Marea Britanie la 1 ianuarie 2014" , "Stop migrației în masă a bulgarilor și românilor în 2014", "România și Bulgaria sunt două țări măcinate de corupție și crimă organizată", "Noul val de imigranți din UE este de a ne lua locurile de muncă" sau "Oamenii din România și Bulgaria trăiesc ca animalele și de aceea vor să trăiască într-o țară civilizată ca Marea Britanie"—pentru a cita doar câteva remarci îngrozitoare, mai notează Ion Jinga.

Cum este posibilă o astfel de atitudine să înflorească în Marea Britanie, o țară ce a dat omenirii Magna Charta Libertatum, și-a răspândit cultura și civilizația peste tot în lume și—din bune motive—este una dintre democrațiile moderne cele mai admirate? Răspunsul a fost dat de secretarul pentru afaceri Vince Cable, când s-a adresat la o conferință a partidului său la Glasgow: "Marea Britanie dezvoltă o opinie absolut toxică despre imigrație".

Desigur, o mare majoritate a britanicilor respinge orice comportament xenofob și personalități britanice marcante și-au exprimat aprecierea pentru contribuția valoroasă a românilor ce trăiesc în Marea Britanie adusă acestei țări: primul-ministru, președintele Camerei Comunelor, ministrul pentru Europa, ministrul pentru prevenirea criminalității, președintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor—pentru a numi doar câteva. Cel mai încurajator pentru mine sunt de asemenea opiniile venite de la oameni obișnuiți, mai remarcă ambasadorul român.

Nimeni nu este în măsură să spună cât de mulți oameni ar putea veni anul viitor în Marea Britanie din România. Românii, ca cetățeni ai Uniunii Europene, pot circula liber în interiorul UE—la fel ca britanicii. Nu avem nicio idee câți de mulți britanici s-ar duce în Spania sau Franța anul viitor—și același lucru este valabil în ceea ce-i privește pe românii care vin aici. Așa cum a subliniat ministrul Jeremy Browne /ministrul adjunct pentru prevenirea criminalității din Ministerul de Interne britanic n.r./, "ei se conformează acelorași reguli ca cetățenii britanici care locuiesc în Spania sau au case de vacanță în Franța, sau care lucrează în Germania".

Cred că ceea ce îl roade pe publicul britanic nu este faptul că alți cetățeni din UE vin în Marea Britanie. Personal, aș fi mândru că multor europeni le place Marea Britanie și vor să vină aici. Aceasta arată că sunteți o țară plină de oportunități. Nu, ceea ce îl deranjează pe britanic, în mintea mea, este că cetățeni ai UE ar putea veni aici și pretinde bunăstarea și beneficiile fără a contribui în primul rând la economie. Sunt de acord cu aceasta dar ar putea fi cu greu pusă în legătură cu românii, deoarece prezența lor aici este în principal rezultatul cererii de pe piața britanică. Ei nu pun o presiune asupra sistemelor sociale și de sănătate deoarece cei mai mulți dintre ei sunt în vârstă de 18—35 de ani, cu puțini care cer îngrijire medicală sau asistență socială. 62% nu au persoane în întreținere și 32% au doar un singur copil. Din numărul total de 40.171 de alocații pentru copii acordate anul trecut în ceea ce privește copiii care trăiesc într-o altă țară din UE, doar 324 au revenit copiilor români—este neglijabil, mai remarcă ambasadorul român.

Pe scurt, ei sunt contributori la bugetul public și nu un canal de scurgere. Un studiu recent a constatat că imigranții din noile state membre ale UE au plătit taxe mai mari cu 30% față de costurile impuse serviciilor publice britanice.

Prin urmare, compatrioții mei nu au niciun motiv să se simtă vinovați de a fi români în Marea Britanie. Motivele trebuie să prevaleze asupra abordărilor emoționale, conchide ambasadorul român la Londra, Ion Jinga.AGERPRES/(AS—editor: Sorin Calciu)

Sursa: Agerpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *